skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko, czego potrzebujemy.
Krok 2:
W misce rozbijamy 1 jajko i dodajemy 1-2 łyżki cukru (włożyłam jedno) i szczyptę soli. Wszystko dobrze ubij trzepaczką.
Krok 3:
Następnie dodaj 3 łyżki oleju roślinnego. Mieszać.
Krok 4:
Następnie musisz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej octem i dodać do miski z całą zawartością.
Krok 5:
Następnie dodaj 1 szklankę mąki żytniej (moja jest pełnoziarnista) i 0,5 szklanki otrębów spożywczych. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Na początku ciasto będzie płynne. Konieczne jest pozostawienie go na 3-5 minut i lekko zgęstnieje.
Krok 7:
Następnie dokładnie podgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą, ponieważ smażymy naleśniki bez oleju (mam naleśnik ASD). Smarujemy go 1 łyżeczką oleju roślinnego, aby pierwsze naleśniki się nie przykleiły.
Krok 8:
Rozmiar Pancake można zrobić tak, jak chcesz. Lubię mieć rozmiar podobny do naleśników. Są bardzo szybko smażone, więc lepiej jest wyciszyć piec (lub zmniejszyć gaz).
Krok 9:
To wszystko! Pankejki gotowe! Możesz jeść je z dowolnymi smakołykami-dżemem, syropem klonowym, miodem, jogurtem itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g