suszone bakłażany po japońsku

ciekawy przepis na japońskie jedzenie z suszonym bakłażanem. Gotuje się szybko i nie ma zbyt wielu składników. Nawet początkujący kucharz może gotować.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 59 % 13 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
bakłażany należy namoczyć. Aby to zrobić, napełnij je gorącą wodą i odstaw na kwadrans. Drobno posiekaj czosnek i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę, paprykę, bakłażana. Wszystkie składniki są gotowe do użycia.
podgrzej patelnię i wlej do niej olej słonecznikowy. Najpierw wysyłamy czosnek z marchewką do oleju. Pieczą przez 2 minuty. I natychmiast dodaj resztę warzyw. Rozgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Teraz wyłącz ogień i wlej sos i ocet. Wymieszaj i śmiało podawaj. Proste i smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Suszone bakłażany - 202   kcal/100g

Podobne przepisy