suszone bakłażany po japońsku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
bakłażany należy namoczyć. Aby to zrobić, napełnij je gorącą wodą i odstaw na kwadrans. Drobno posiekaj czosnek i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę, paprykę, bakłażana. Wszystkie składniki są gotowe do użycia.
podgrzej patelnię i wlej do niej olej słonecznikowy. Najpierw wysyłamy czosnek z marchewką do oleju. Pieczą przez 2 minuty. I natychmiast dodaj resztę warzyw. Rozgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Teraz wyłącz ogień i wlej sos i ocet. Wymieszaj i śmiało podawaj. Proste i smaczne.
podgrzej patelnię i wlej do niej olej słonecznikowy. Najpierw wysyłamy czosnek z marchewką do oleju. Pieczą przez 2 minuty. I natychmiast dodaj resztę warzyw. Rozgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Teraz wyłącz ogień i wlej sos i ocet. Wymieszaj i śmiało podawaj. Proste i smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Suszone bakłażany - 202 kcal/100g