łosoś wiosenny z cukinią
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
Krok 2:
Opłucz łososia i cukinię. Zetrzyj cukinię.
Krok 3:
Na patelni wlej trochę oliwy z oliwek, ugotuj cebulę i podgrzej. Smażyć cebulę, aż stanie się miękka i ledwo ozłodzona.
Krok 4:
Dodaj rybę, smaż przez minutę, a następnie obróć, sól, dodaj pieprz do smaku.
Krok 5:
Smaż przez minutę i po tej stronie, a następnie ponownie obróć, dodaj sól i pieprz.
Krok 6:
Dodaj startą cukinię, przykryj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wzmocnij ogień i smaż, aż woda wyparuje, a cukinia otrzyma gęsty sos (około 7-8 minut).
Krok 7:
Dodaj tymianek i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
Do dekoracji możesz podać ryż, ziemniaki lub, jak tutaj na zdjęciu, tylko chleb i sałatkę ze świeżych warzyw.
opcja: w ten sam sposób możesz ugotować łososia z marchewką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g