skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój żeberka na porcje.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej roślinny na najwyższym ogniu. Dodaj miód.
Krok 3:
Gdy miód się rozpuści, ułóż warstwę żeber i smaż je z obu stron na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony.
Krok 4:
Miód na patelni po usmażeniu prawie nie pozostanie, ale tłuszcz z żeber zostanie dodany, w którym musisz usmażyć drobno posiekaną cebulę.
Krok 5:
Jabłko obrać i bardzo drobno posiekać
Krok 6:
Glazurowane żeberka włożyć do rondla i zalać bulionem. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Powinno to zająć co najmniej półtorej godziny.
Krok 7:
Dodaj cebulę i jabłko do rondla, sól, pieprz.
Krok 8:
Dodaj ulubione przyprawy. Jedną z moich ulubionych przypraw jest sól Svan. Jeśli go znajdziesz I kupisz, nie pożałujesz na pewno!
Krok 9:
Wymieszaj. Kontynuuj duszenie przez kolejną 1 godzinę.
Krok 10:
Jabłko podczas duszenia powinno praktycznie rozpuścić się w sosie. Kawałki mogą pozostać, to nic wielkiego. Gdy sos będzie gładki, wyjmij żeberka i umieść je w osobnym naczyniu. Dodaj śmietanę do sosu.
Krok 11:
Dodaj mąkę.
Krok 12:
Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Ubij blenderem.
Krok 13:
I ponownie włóż do niego żeberka, zagotuj i odstaw na bok.
Krok 14:
Gotowe! Jest bardzo smaczny, mówię bez fałszywej skromności. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g