żeberka wieprzowe Inspiracja

te żeberka nie pozostawiają nikogo obojętnym! . Miód i jabłko nadadzą temu daniu swój aromat i niezwykły smak. Nawet najbardziej wybredni goście będą zadowoleni! Spróbuj, na pewno nie pożałujesz!!!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 16 % 5 g
226 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój żeberka na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny na najwyższym ogniu. Dodaj miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy miód się rozpuści, ułóż warstwę żeber i smaż je z obu stron na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miód na patelni po usmażeniu prawie nie pozostanie, ale tłuszcz z żeber zostanie dodany, w którym musisz usmażyć drobno posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłko obrać i bardzo drobno posiekać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Glazurowane żeberka włożyć do rondla i zalać bulionem. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Powinno to zająć co najmniej półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i jabłko do rondla, sól, pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ulubione przyprawy. Jedną z moich ulubionych przypraw jest sól Svan. Jeśli go znajdziesz I kupisz, nie pożałujesz na pewno!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj. Kontynuuj duszenie przez kolejną 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jabłko podczas duszenia powinno praktycznie rozpuścić się w sosie. Kawałki mogą pozostać, to nic wielkiego. Gdy sos będzie gładki, wyjmij żeberka i umieść je w osobnym naczyniu. Dodaj śmietanę do sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Ubij blenderem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I ponownie włóż do niego żeberka, zagotuj i odstaw na bok.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe! Jest bardzo smaczny, mówię bez fałszywej skromności. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy