Yellowtail po sycylijsku

delikatesowa pachnąca ryba to wspaniała opcja na zdrowy obiad! Yellowtail nadal można znaleźć w sklepach o nazwie lacedra. To bardzo smaczna ryba morska, która smakuje trochę jak tuńczyk i makrela. Yellowtail ma swój szczególny smak, a jego bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze mięso staje się bardzo delikatne podczas gotowania, chociaż zachowuje elastyczność i strukturę.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
usuń łuski, wyjmij wnętrzności i umyj rybę. Odetnij głowę i zdejmij filet nożem wzdłuż kręgosłupa. Podziel filety na porcje. W rondelku z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek i ułóż żółtoogony skórą do dołu. Podczas smażenia ryby drobno posiekaj oliwki. Obierz czosnek i zmiażdż nożem. Pokrój pomidory w kliny.

kiedy ryba zmieni kolor na biały na brzegach, oznacza to, że nadszedł czas, aby dodać warzywa. Dodaj oliwki, czosnek, pomidory. Sól i pieprz, dodaj tymianek i oregano. Ostrożnie rozłóż warzywa na wierzchu, tworząc czapkę. Pokrój wapno na pół, wyciśnij sok i polej nim rybę z warzywami. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż pomidory będą miękkie.

podawaj Yellowtail z warzywami, z którymi się dusił, dekorując plasterkami limonki. I nie zapomnij zalać naczynia utworzonym sokiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Lacedra Yellowtail - 146   kcal/100g

Podobne przepisy