stary przepis na polskie naleśniki na Wielkanoc

ten przepis podała mi moja babcia i podzielę się z wami! Chcesz wiedzieć, jak przygotować stare danie naszych przodków z 7 produktów? Ten dawno zapomniany przez wszystkich przepis na polskie naleśniki zadziwia szybkością przygotowania i łatwością jedzenia;) jeśli spróbujesz, będziesz chciał więcej!
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 57 % 26 g
225 kcal
IG: 4 / 27 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka w pianę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do nich sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko wymieszać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać śmietanę, wymieszać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do mieszanki jajecznej

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj do tej konsystencji

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze podgrzej patelnię i posmaruj ją masłem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię i posyp rodzynkami do smaku

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki zwiń i podawaj z owocami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy