stary przepis na polskie naleśniki na Wielkanoc
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka w pianę
Krok 2:
Dodaj do nich sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko wymieszać
Krok 3:
Wlać śmietanę, wymieszać
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do mieszanki jajecznej
Krok 5:
Mieszaj do tej konsystencji
Krok 6:
Dobrze podgrzej patelnię i posmaruj ją masłem
Krok 7:
Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię i posyp rodzynkami do smaku
Krok 8:
Smaż naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki zwiń i podawaj z owocami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g