kasza jaglana

świetny sposób na urozmaicenie zwykłego menu! Śniadanie zdrowia! Proso palyanichki to pyszne danie kuchni ukraińskiej. Palyanitsa to okrągły, spłaszczony chleb. W tym przypadku palyanichki to okrągłe ciasta oparte na zwykłej kaszy jaglanej. Z prostych i niedrogich produktów uzyskuje się Oryginalne i zdrowe danie, które smakuje jak serniki.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 58 % 23 g
210 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kasza jaglana jest dwukrotnie zalana wrzącą wodą, za każdym razem spuszczając wodę. Włóż parzoną proso do wrzącego mleka z wodą, solą i cukrem. Gotuj do miękkości, dodaj masło, wymieszaj i lekko osusz. Następnie dodaj twaróg, wanilinę i jajko do owsianki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z powstałej masy uformuj okrągłe ciasta, zwiń je w mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż palyanichki na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe po obu stronach. Jeśli usmażysz je na roztopionym maśle, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Podawaj palyanichki do stołu ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub ulubionym dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy