delikatne naleśniki na kwaśnym kefirze i jogurcie
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
- rozbij jajka do miski
- dodaj cukier
- ubij jajka z cukrem, wlej kefir i jogurt, wymieszaj
- dodaj mąkę do konsystencji ciasta naleśnikowego (jak lepki jogurt)
- włóż sodę gaszoną octem
piec na rozgrzanej do czerwoności patelni natłuszczonej. Naleśnik wychodzi bardzo kruchy, przed odwróceniem należy go dobrze upiec. Jeśli odwrócenie jest trudne, przesuń patelnię pod spodem, aby nieco się od niej odsunęła.
smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich :)
- dodaj cukier
- ubij jajka z cukrem, wlej kefir i jogurt, wymieszaj
- dodaj mąkę do konsystencji ciasta naleśnikowego (jak lepki jogurt)
- włóż sodę gaszoną octem
piec na rozgrzanej do czerwoności patelni natłuszczonej. Naleśnik wychodzi bardzo kruchy, przed odwróceniem należy go dobrze upiec. Jeśli odwrócenie jest trudne, przesuń patelnię pod spodem, aby nieco się od niej odsunęła.
smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g