kurczak tytoniowy z sosem czosnkowym

pyszne, gotowane na patelni, zapach niesamowity! Mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach.
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
243 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
1. Umyj kurczaka, pokrój wzdłuż piersi, rozwiń i dobrze ubij wstępnie przykryty folią spożywczą (aby mięso nie przykleiło się do młotka).
2. Trochę warzyw, sól, pieprz, chmiel suneli wymieszać.
3. Do naszej mieszanki wyciśnij czosnek i dobrze posmaruj kurczaka i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
4. Podgrzej patelnię i umieść kurczaka przykryć i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu obracając.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy