Makrurus w soku pomidorowym

przepyszna i pyszna ryba! Nie można odmówić! W ciągu zaledwie 1 godziny najdelikatniejsza ryba w sosie pomidorowym będzie obnosić się na stole, kusząc swoim aromatem!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 9 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 17 % 2 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
oczyść rybę, opłucz i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Pozostaw na 15 minut.
na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną marchewkę i posiekaną jasną część porów. Smażyć na średnim ogniu.
połóż kawałki ryby na warzywach, posyp skórką z połowy cytryny i posiekaną bazylią, smaż lekko przez 8 minut.
wlej szklankę soku pomidorowego z miąższem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 5-7 minut.
podawaj z ziemniakami lub ryżem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g

Podobne przepisy