placki z kurczaka na kwaśnej śmietanie bez drożdży

nie wiesz, co ugotować z kurczakiem? Te paszteciki to świetne rozwiązanie! Pyszne ciasta bez drożdży z nadzieniem z kurczaka uzyskuje się zgodnie z tym przepisem! Możesz wymienić nadzienie, dodać różne wypełniacze do ciasta. Idealny dodatek do śniadania lub obfitej przekąski!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 35 % 15 g
węglowodany 37 % 16 g
250 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paszteciki z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. W razie potrzeby dodaj ser i koperek. Ale z nimi ciasta są smaczniejsze! Koperek umyć i osuszyć. Wskazane jest, aby produkty miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą serwatkę do głębokiej, szerokiej miski. Dodaj do niego śmietanę, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka do mieszanki i wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z sodą, przesiej przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajecznej, łyżką po łyżce, mieszając, aby nie tworzyły się grudki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ten krok i następne, z dodatkiem sera, jeśli chcesz, możesz pominąć. Do ciasta dodaj drobno posiekany koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser do ciasta i obserwuj konsystencję. Dodaj tyle mąki, aby ciasto można było łatwo pracować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest gotowe-zostaw je pod ręcznikiem i sam zajmij się nadzieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Ugotuj kurczaka wcześniej w osolonej wodzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj jajka przez 8 minut od wrzenia. Aby były łatwe do czyszczenia, dodaj 1 stół do wody. L. sól.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podsmaż cebulę na patelni na złoty kolor. Dodaj ugotowanego kurczaka pokrojonego na kawałki na patelnię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sól, pieprz, wymieszaj i smaż przez 10 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Obierz skorupki jajek i pokrój je w kostkę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj smażonego kurczaka z cebulą i jajkami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze posyp stół mąką i łyżką rozłóż ciasto częściami - według liczby ciast. Możesz natychmiast podzielić ciasto na części, jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ugniataj kawałek ciasta rękami w tortillę lub rozwałkuj go wałkiem do ciasta - jak wygodnie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Umieść trochę nadzienia na środku ciasta. Zszyj krawędzie, tworząc pasztecik. I połóż go szwem do dołu na posypanej mąką desce. Zrób to z całym ciastem, zrób puste miejsca z pasztecików z nadzieniem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Ułóż placki-ile się zmieści-i smaż z jednej strony. Zaletą tych ciast jest również to, że potrzebują o połowę mniej oleju niż drożdże, co oznacza, że okażą się mniej tłuste.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Odwróć paszteciki na drugą stronę i smaż do miękkości.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Nasze rumiane paszteciki z kurczaka bez drożdży są gotowe! Smacznego!

w mojej rodzinie ciasta są bardzo lubiane w różnych wersjach! Smażę je, pieczę w piekarniku, gotuję na drożdżach, kefirze, cieście budyniowym... Te ciasta są doskonałym rozwiązaniem, gdy pozostało trochę gotowanego kurczaka, nadają się jako niezależne danie lub przekąska! Przygotowanie ich wcale nie jest trudne!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy