skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paszteciki z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. W razie potrzeby dodaj ser i koperek. Ale z nimi ciasta są smaczniejsze! Koperek umyć i osuszyć. Wskazane jest, aby produkty miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wlej ciepłą serwatkę do głębokiej, szerokiej miski. Dodaj do niego śmietanę, wymieszaj.
Krok 3:
Ubij jajka do mieszanki i wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj cukier.
Krok 6:
Dodaj sól i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wymieszaj mąkę z sodą, przesiej przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 8:
Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajecznej, łyżką po łyżce, mieszając, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 9:
Ten krok i następne, z dodatkiem sera, jeśli chcesz, możesz pominąć. Do ciasta dodaj drobno posiekany koperek.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
Dodaj ser do ciasta i obserwuj konsystencję. Dodaj tyle mąki, aby ciasto można było łatwo pracować.
Krok 12:
Ciasto jest gotowe-zostaw je pod ręcznikiem i sam zajmij się nadzieniem.
Krok 13:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Ugotuj kurczaka wcześniej w osolonej wodzie.
Krok 14:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 15:
Gotuj jajka przez 8 minut od wrzenia. Aby były łatwe do czyszczenia, dodaj 1 stół do wody. L. sól.
Krok 16:
Podsmaż cebulę na patelni na złoty kolor. Dodaj ugotowanego kurczaka pokrojonego na kawałki na patelnię.
Krok 17:
Sól, pieprz, wymieszaj i smaż przez 10 minut.
Krok 18:
Obierz skorupki jajek i pokrój je w kostkę.
Krok 19:
Wymieszaj smażonego kurczaka z cebulą i jajkami.
Krok 20:
Dobrze posyp stół mąką i łyżką rozłóż ciasto częściami - według liczby ciast. Możesz natychmiast podzielić ciasto na części, jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze.
Krok 21:
Ugniataj kawałek ciasta rękami w tortillę lub rozwałkuj go wałkiem do ciasta - jak wygodnie.
Krok 22:
Umieść trochę nadzienia na środku ciasta. Zszyj krawędzie, tworząc pasztecik. I połóż go szwem do dołu na posypanej mąką desce. Zrób to z całym ciastem, zrób puste miejsca z pasztecików z nadzieniem.
Krok 23:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Ułóż placki-ile się zmieści-i smaż z jednej strony. Zaletą tych ciast jest również to, że potrzebują o połowę mniej oleju niż drożdże, co oznacza, że okażą się mniej tłuste.
Krok 24:
Odwróć paszteciki na drugą stronę i smaż do miękkości.
Krok 25:
Nasze rumiane paszteciki z kurczaka bez drożdży są gotowe! Smacznego!
w mojej rodzinie ciasta są bardzo lubiane w różnych wersjach! Smażę je, pieczę w piekarniku, gotuję na drożdżach, kefirze, cieście budyniowym... Te ciasta są doskonałym rozwiązaniem, gdy pozostało trochę gotowanego kurczaka, nadają się jako niezależne danie lub przekąska! Przygotowanie ich wcale nie jest trudne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g