dorsz w cieście mlecznym
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
najpierw wyczyść dorsza i dokładnie spłucz pod zimną wodą. Pokrój rybę na porcje, włóż do miski i zalej mlekiem. Wyślij ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedź mleko i osusz rybę ręcznikiem papierowym. Dorsza zalać sokiem z cytryny, solą i pieprzem, pozostawić do marynowania na pół godziny.
rozbij jajka do miski, trochę soli i ubij widelcem, aż będą gładkie. Gdy dorsz jest dobrze marynowany, wlej olej roślinny na patelnię i podpal.
zanurz kawałki ryby najpierw w mące, a następnie w mieszance jajecznej i smaż na patelni ze wszystkich stron, aż pokryją się złotą skórką. Gotowa ryba jest idealna do każdego przystawki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal / 100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g

