Wok z warzywami i grzybami

bardzo szybki obiad, smaczny i niskokaloryczny. Gotuj i zaskakuj! Warzywa na patelni wok gotują się bardzo szybko. Kluczem jest tutaj odpowiednia patelnia i ulubione potrawy. Dalej jest kwestia techniki.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, brokuły i grzyby na dowolne kawałki o mniej więcej równej objętości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W woku podgrzej wodę (około szklanki) i włóż do niej wszystkie warzywa z wyjątkiem zielonej cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej minutę i łyżką cedzakową z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zostaw je na chwilę. Wlej wodę z woka i wróć do ognia, aby się rozgrzać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć skrobię wodą i mieszać do uzyskania gładkości. Są to etapy wstępne, warzywa w woku gotują się szybko i wymagają nadzoru. dlatego jeśli coś zrobimy i nie spojrzymy na danie, spali się .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż zieloną cebulę, wymieszaj ją ruchami podrzucającymi. Około 10 sekund.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa do woka. Ciągle mieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól. Jeśli masz zbyt słony sos sojowy, nie solij. Popieprzyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sos sojowy. Nie zapomnij mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj skrobię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia i włóż do zimnego naczynia, aby zatrzymać obróbkę cieplną.

podawać (w minimalistycznym stylu azjatyckim) i podawać. Warzywa Wok są dobre zarówno w tej formie, jak i w duecie z mięsem lub rybą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy