skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, brokuły i grzyby na dowolne kawałki o mniej więcej równej objętości.
Krok 2:
W woku podgrzej wodę (około szklanki) i włóż do niej wszystkie warzywa z wyjątkiem zielonej cebuli.
Krok 3:
Rozgrzej minutę i łyżką cedzakową z patelni.
Krok 4:
Zostaw je na chwilę. Wlej wodę z woka i wróć do ognia, aby się rozgrzać.
Krok 5:
Rozcieńczyć skrobię wodą i mieszać do uzyskania gładkości. Są to etapy wstępne, warzywa w woku gotują się szybko i wymagają nadzoru. dlatego jeśli coś zrobimy i nie spojrzymy na danie, spali się .
Krok 6:
Wlej olej na patelnię.
Krok 7:
Rozłóż zieloną cebulę, wymieszaj ją ruchami podrzucającymi. Około 10 sekund.
Krok 8:
Dodaj warzywa do woka. Ciągle mieszaj.
Krok 9:
Sól. Jeśli masz zbyt słony sos sojowy, nie solij. Popieprzyć.
Krok 10:
Dodaj sos sojowy. Nie zapomnij mieszać.
Krok 11:
Dodaj skrobię.
Krok 12:
Gotuj przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia i włóż do zimnego naczynia, aby zatrzymać obróbkę cieplną.
podawać (w minimalistycznym stylu azjatyckim) i podawać. Warzywa Wok są dobre zarówno w tej formie, jak i w duecie z mięsem lub rybą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g