naleśniki na ciepłym mleku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem... dodaj połowę objętości ciepłego mleka... nadal ubijamy (lepiej zrobić wszystko widelcem, nie używając miksera). Dodaj sól (szczyptę), sodę (na czubku noża), mąkę (łyżki ze zjeżdżalnią) i olej roślinny (mam oliwę z oliwek). Ubij wszystko dobrze, aby nie było grudek... na koniec dodaj pozostałe ciepłe mleko i stopione (możliwe w kuchence mikrofalowej) masło...jeszcze raz wszystko wymieszaj (ciasto jest płynne).
upiecz naleśniki na suchej, gorącej patelni, posmaruj je tylko przed pierwszym naleśnikiem, ale jeśli masz patelnię Tefal, nie jest to konieczne. Przykryj gotowe naleśniki czystym ręcznikiem, aby były delikatne, miękkie i nie wysychały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g