skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka, który dodamy do chleba pita, trochę pobij. Nie przesadzaj, bo mięso będzie zbyt twarde. Tak przygotowane piersi pokroić w małe kostki i zanurzyć w białku jaja. Następnie zawinąć w przygotowaną wcześniej panierkę z bułki tartej, sezamu i przypraw z solą.
następnie wysyłamy kawałki kurczaka na patelnię i smażymy na złoty kolor.
W przypadku sosu wystarczy wymieszać wszystkie składniki - możesz zmienić ich ilość według smaku.
przejdź do chleba pita. Rozpakowujemy go i układamy liście sałaty na wierzchu, kroimy pomidory w okrągłe plasterki i układamy je na sałatce.
na pomidorach kładziemy smażonego kurczaka. Na wierzch polej wszystko sosem, który udało nam się wcześniej przygotować. Potem kolej na ser. (Najlepiej parmezan, ale każdy inny twardy ser też się sprawdzi.) Należy go zetrzeć na grubej tarce, posypać nim naczynie na sosie.
ostatnim etapem jest zawinięcie chleba pita. Wymaga to pewnej zręczności. Najpierw złóż dolną krawędź, a następnie z kolei – bok. Po zakończeniu możesz krótko położyć gotową bułkę na gorącej patelni, aby chleb pita był bardziej chrupiący.
wszystko! Danie jest gotowe. Jeśli chcesz, aby domowa shawarma była lepiej namoczona, włóż ją na chwilę do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal / 100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g