Shawarma Cezar

Caesar Roll można nazwać spadkobiercą tureckiego kebaba donerowego. Pyszne)
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 31 % 10 g
175 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

filet z kurczaka, który dodamy do chleba pita, trochę pobij. Nie przesadzaj, bo mięso będzie zbyt twarde. Tak przygotowane piersi pokroić w małe kostki i zanurzyć w białku jaja. Następnie zawinąć w przygotowaną wcześniej panierkę z bułki tartej, sezamu i przypraw z solą.

następnie wysyłamy kawałki kurczaka na patelnię i smażymy na złoty kolor.

W przypadku sosu wystarczy wymieszać wszystkie składniki - możesz zmienić ich ilość według smaku.

przejdź do chleba pita. Rozpakowujemy go i układamy liście sałaty na wierzchu, kroimy pomidory w okrągłe plasterki i układamy je na sałatce.

na pomidorach kładziemy smażonego kurczaka. Na wierzch polej wszystko sosem, który udało nam się wcześniej przygotować. Potem kolej na ser. (Najlepiej parmezan, ale każdy inny twardy ser też się sprawdzi.) Należy go zetrzeć na grubej tarce, posypać nim naczynie na sosie.

ostatnim etapem jest zawinięcie chleba pita. Wymaga to pewnej zręczności. Najpierw złóż dolną krawędź, a następnie z kolei – bok. Po zakończeniu możesz krótko położyć gotową bułkę na gorącej patelni, aby chleb pita był bardziej chrupiący.

wszystko! Danie jest gotowe. Jeśli chcesz, aby domowa shawarma była lepiej namoczona, włóż ją na chwilę do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal / 100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy