skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź jedną lub dwie cukinie, w zależności od wielkości. Pokrój wzdłuż na cienkie talerze. Mam ich dziewięć. Złożyć durszlak, posypać solą i odstawić na chwilę, aby sok się wyróżniał.
Krok 2:
Umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki według liczby talerzy cukinii.
Krok 3:
Ser można wziąć dowolny, ale lepiej zmiękczyć, aby łatwiej się stopił. Pokroić.
Krok 4:
Wszelkie warzywa do smaku (koperek, pietruszka, kolendra) są odpowiednio krojone.
Krok 5:
W majonezie wyciskamy ząbki czosnku. Jego ilość zależy od Twojego gustu i pragnienia. Dokładnie wymieszaj, dodaj czerwoną mieloną paprykę.
Krok 6:
Osusz Talerze cukinii ręcznikiem papierowym i zwiń w mące. Nadmiar mąki strząsnąć.
Krok 7:
Ubij jajka trzepaczką, w razie potrzeby lekko sól, pieprz. Ponownie zwiń mąkę lub bułkę tartą. Nie zrobiłem tego, ale na próżno-podczas smażenia powstała niewystarczająco chrupiąca skórka.
Krok 8:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym, smaż cukinię na dużym ogniu z obu stron, aż powstanie rumiana chrupiąca skórka. Zdejmij i połóż na ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 9:
Na cukinię nałóż majonez czosnkowy na całą powierzchnię.
Krok 10:
Posyp zielenią. Z jednej krawędzi, lekko cofając się, połóż plasterek pomidora, z drugiej kawałek sera. Zwiń rolkę, zaczynając od boku pomidora. Połącz wykałaczkami.
Krok 11:
Umieść na ciepłej patelni na pozostałym oleju i odstaw pod przykryciem, aż ser się stopi.
Krok 12:
Przekąska jest gotowa. Można go ucztować zarówno na gorąco, jak i na zimno - nie będzie gorzej. Pikantne bułki z cukinii to eksplozja smaku!
Krok 13:
SMACZNEGO DLA WSZYSTKICH!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g