chleb w mleku z jajkiem na patelni

pyszny, tostowy chleb - na przekąski i kanapki! Niezależnie od tego, czy potrzebujesz szybkiego przepisu na gorącą kanapkę, czy po prostu chcesz urozmaicić smak chleba. Ugotuj chleb w mleku z jajkiem na patelni-grzanki. Grzanki można przygotować na słodko, dodając cukier do mleka. I możesz zrobić podstawę przekąski i ułożyć dowolną sałatkę na wierzchu. I możesz po prostu jeść z zupą lub barszczem. Grzanki pokochasz!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 39 % 20 g
węglowodany 47 % 24 g
308 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krojenie chleba. Możesz smażyć całe kawałki. Lub pokrój na pół, tak jak ja, lub pokrój na ćwiartki na kanapki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na talerzu rozbij jajko, sól, ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko, ubij trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Zanurz chleb z obu stron w mieszance jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż chleb na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć z obu stron. Rozłóż na serwetce i ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. To wszystko, grzanki są gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj grzanki do zupy lub herbaty. Możesz zrobić kanapki, układając na nich sałatkę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy