naleśniki na oleju roślinnym z kwaśnego mleka

kwaśne mleko? Przygotuj na nim pyszne naleśniki na śniadanie! Kolejny udany przepis na cienkie i apetyczne naleśniki. Gotowanie jest szybkie i proste, ale okazuje się pyszne. Dzieci i mąż uwielbiają naleśniki, zwłaszcza z różnymi nadzieniami. Cóż, zaletą tego przepisu jest to, że możesz użyć kwaśnych resztek mleka.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 64 % 21 g
172 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Rozbij jajko do miski, dodaj sól, cukier i ubij.

2. Przesiej mąkę, dodaj ją do mieszanki jajeczno-cukrowej.

3. Dokładnie wymieszaj mieszaninę jaj i cukru z mąką, aby nie pozostały grudki, dodaj małe porcje kwaśnego mleka.

4. Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego.

5. Pozostaw ciasto na 10 minut.

6. Dobrze podgrzej patelnię, posmaruj ją niewielką ilością oleju roślinnego (smaruj tylko przed pierwszym naleśnikiem), piecz naleśniki przez 30 sekund z jednej strony, 10 z drugiej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy