makaron wok z kurczakiem i cukinią

pyszny makaron z kurczakiem i warzywami w 30 minut! Uwielbiam to danie ze względu na to, że może się pięknie przekształcić w zależności od upodobań smakowych lub Pory roku. Jeśli bardziej lubisz mięso, możesz łatwo zwiększyć składnik mięsny dania (lub ogólnie zastąpić kurczaka wieprzowiną lub wołowiną), jeśli bardziej lubisz warzywa, możesz dodać więcej warzyw (zielona fasola, małe różyczki brokułów itp.)
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 59 % 16 g
125 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj wszystkie składniki, umyj i oczyść warzywa, zagotuj wodę w czajniku. Marynujemy kurczaka. Aby to zrobić, pokrój go na małe kawałki lub paski, włóż do miski i zalej mieszanką 3 łyżek sosu teryaki i 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się warzywami. Cukinię, marchewkę i paprykę pokroić w długie paski o średniej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę z czajnika do rondla, po ugotowaniu wrzuć do niego makaron i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź dużą i głęboką patelnię, najlepiej Wok, nie mam takiej, więc biorę zwykłą głęboką patelnię. Wlać 2 łyżki oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, podgrzać, ułożyć kurczaka, smażyć mieszając na dużym ogniu, aż do połowy ugotowany. Nasze mięso jest promarynowe i cienkie, więc ugotuje się bardzo szybko, dosłownie w ciągu 3-4 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj nasze pokrojone warzywa do mięsa i smaż na dużym ogniu. Warzywa powinny pozostać "al dente", tj. zachować swój kształt, a nie zamienić się w gulasz. Gotujemy do momentu, gdy marchewka stanie się miękka, Zwykle smażenie zajmuje nie więcej niż 7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj makaron do mięsa i warzyw, dodaj jeszcze kilka łyżek sosu teriyaki do smaku. Jeśli lubisz jedzenie bardziej pikantne, z dużą ilością sosu, możesz dodać kolejne 7-8 łyżek sosu, jeśli nie lubisz pikantnego lub po raz pierwszy ugotujesz danie z Teriyaki, możesz ograniczyć się do 3-4 łyżek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, podgrzej jeszcze 1 minutę, wyłącz ogień. Możesz zostawić danie na 5 minut, aby nasączyć sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż makaron z warzywami i kurczakiem na talerzach i posyp sezamem. Sezam można wstępnie usmażyć na osobnej patelni, bez oleju, dosłownie 1 minutę, aż będzie lekko rumiany. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy