skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj wszystkie składniki, umyj i oczyść warzywa, zagotuj wodę w czajniku. Marynujemy kurczaka. Aby to zrobić, pokrój go na małe kawałki lub paski, włóż do miski i zalej mieszanką 3 łyżek sosu teryaki i 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
Krok 2:
Zajmijmy się warzywami. Cukinię, marchewkę i paprykę pokroić w długie paski o średniej grubości.
Krok 3:
Wlej wodę z czajnika do rondla, po ugotowaniu wrzuć do niego makaron i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 4:
Weź dużą i głęboką patelnię, najlepiej Wok, nie mam takiej, więc biorę zwykłą głęboką patelnię. Wlać 2 łyżki oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, podgrzać, ułożyć kurczaka, smażyć mieszając na dużym ogniu, aż do połowy ugotowany. Nasze mięso jest promarynowe i cienkie, więc ugotuje się bardzo szybko, dosłownie w ciągu 3-4 minut
Krok 5:
Dodaj nasze pokrojone warzywa do mięsa i smaż na dużym ogniu. Warzywa powinny pozostać "al dente", tj. zachować swój kształt, a nie zamienić się w gulasz. Gotujemy do momentu, gdy marchewka stanie się miękka, Zwykle smażenie zajmuje nie więcej niż 7 minut.
Krok 6:
Dodaj makaron do mięsa i warzyw, dodaj jeszcze kilka łyżek sosu teriyaki do smaku. Jeśli lubisz jedzenie bardziej pikantne, z dużą ilością sosu, możesz dodać kolejne 7-8 łyżek sosu, jeśli nie lubisz pikantnego lub po raz pierwszy ugotujesz danie z Teriyaki, możesz ograniczyć się do 3-4 łyżek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, podgrzej jeszcze 1 minutę, wyłącz ogień. Możesz zostawić danie na 5 minut, aby nasączyć sosem.
Krok 7:
Ułóż makaron z warzywami i kurczakiem na talerzach i posyp sezamem. Sezam można wstępnie usmażyć na osobnej patelni, bez oleju, dosłownie 1 minutę, aż będzie lekko rumiany. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g