grzanki z białego chleba na patelni

Szybki sposób na chrupiące i pyszne grzanki! Spróbować)
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 52 % 36 g
413 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Grzanki na patelni mogą być równie smaczne, zarówno z bagietki, jak i białego chleba, w zależności od tego, co masz w danym momencie pod ręką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź ząbek czosnku, posiekaj go i wymieszaj z liśćmi tymianku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź szeroką patelnię, wlej olej roślinny, dodaj trochę soli, usmaż czosnek z tymiankiem(wystarczy 30-40 sekund).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki białego chleba na patelni i usmaż je na złoty kolor z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chrupiące grzanki są gotowe!

grzanki przygotowane w ten sposób świetnie komponują się z zupami, zwłaszcza pomidorami lub owocami morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy