kukurydza pieczona w folii na grillu

świetne danie do gotowania na świeżym powietrzu-eksperymentuj! Po wypróbowaniu tego pysznego z przyjaciółmi w kraju, teraz sam gotuję przy każdej okazji lub proszę mojego męża, aby upiekł! W naszej rodzinie wszyscy są zachwyceni kukurydzą pieczoną w folii.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 64 % 21 g
166 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

najpierw musisz przygotować węgle w grillu. Powinno być wystarczająco dużo węgli, aby zmieścić w nich trzy kolby. Lepiej więcej niż mniej!

W międzyczasie, gdy węgle się gotują, wymieszaj olej z sokiem z limonki i solą. Weź olej pachnący, oliwkowy lub sezamowy - doda to pikantności kukurydzy.

dobrze posmaruj każde ucho mieszanką oleju, zawiń w folię. Możesz owinąć każde ucho osobno lub razem.

w gotowych węglach umieść kukurydzę w folii i ułóż warstwę węgli na wierzchu. Piec przez około 30 minut. Pamiętaj, że młoda i miękka kukurydza piecze się szybciej niż twarda Dojrzała!

posyp gotową kukurydzę posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco. Smacznego, ciesz się-jest bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy