kukurydza pieczona w folii na grillu
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować węgle w grillu. Powinno być wystarczająco dużo węgli, aby zmieścić w nich trzy kolby. Lepiej więcej niż mniej!
W międzyczasie, gdy węgle się gotują, wymieszaj olej z sokiem z limonki i solą. Weź olej pachnący, oliwkowy lub sezamowy - doda to pikantności kukurydzy.
dobrze posmaruj każde ucho mieszanką oleju, zawiń w folię. Możesz owinąć każde ucho osobno lub razem.
w gotowych węglach umieść kukurydzę w folii i ułóż warstwę węgli na wierzchu. Piec przez około 30 minut. Pamiętaj, że młoda i miękka kukurydza piecze się szybciej niż twarda Dojrzała!
posyp gotową kukurydzę posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco. Smacznego, ciesz się-jest bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g