leniwe placki z jajkiem i cebulą na kefirze
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zagnieść ciasto, o konsystencji jak na naleśnikach:
surowe jajka mieszamy z kefirem, solą, pieprzem do smaku. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Dodaj sodę, wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj mąkę. Zagniataj do wymaganej konsystencji.
przygotowanie nadzienia. Drobno posiekaj jajka na twardo i cebulę. Dodaj wszystko do ciasta.
dobrze wymieszaj ciasto i nadzienie.
podczas podgrzewania patelni z olejem formujemy placki z ciasta z nadzieniem. Smaż każdy placek z obu stron, aż będzie ugotowany.
gotowe leniwe ciasta jajeczne-rumiane, pachnące i smaczne - podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g