skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój składniki w słomkę. Na 1 porcję warzyw i ryżu gdzieś po 10G z każdego i grudkę mięsa mielonego 50g. gotowany ryż miałem zamrożony, podobnie jak mięso mielone, fasola, groszek i kukurydza. Umieszczam je w misce z silikonową pokrywką w kuchence mikrofalowej na 3 minuty (500 W). Okazuje się, że warzywa już po rozmrożeniu trochę się łączą, a ich gotowanie na patelni jest znacznie przyspieszone. Te. jeśli świeża fasola bez kuchenki mikrofalowej-musisz najpierw sparować!
Krok 2:
Marchewki z cebulą wrzucamy na patelnię i zakopujemy olejem roślinnym
Krok 3:
Następnie dodaj mielonego kurczaka i rozbij go na kawałki
Krok 4:
Dosłownie za minutę dodajemy zieloną fasolkę z groszkiem, kukurydzą i pieczarkami
Krok 5:
Jako przyprawy oprócz soli i pieprzu używam mielonej kolendry i pasty chili. Jogurt jest następnie używany do skręcania tortilli
Krok 6:
Po dodaniu fasoli sól, pieprz, całą powstałą mieszaninę posypujemy kolendrą i zakopujemy chili
Krok 7:
Dodaj ugotowany ryż, przykryj patelnię pokrywką i ustaw obok, aby ryż się rozgrzał, a Wszystko inne dotarło, gdy przygotowujemy samą tortillę
Krok 8:
Posyp trochę tortillą wodą i włóż do kuchenki mikrofalowej na pół minuty
Krok 9:
W tortilli (lub dwóch, jeśli jest mała jak moja) rozłóż mieszaninę i zakopuj białym jogurtem. Tutaj można dodać ser, ale u mnie niestety nie było
Krok 10:
Najważniejsze jest, aby nie pękać z nadzieniem, tj. musisz zostawić miejsca na krawędziach. U mnie na początku zawsze wychodziło tak, że wrzucam wszystko do środka, a potem nie mogę się zwinąć :)
Krok 11:
Oto taka tortilla... Zrobię jeszcze jedną, ponieważ mieszanina weszła dokładnie w połowie
Krok 12:
Rozłóż na grillu kontaktowym
Krok 13:
Trzeba trochę przycisnąć, ale jeśli robisz to niechlujnie i z siłą, to może pęknąć i to wszystko-zacznij od nowa
Krok 14:
Poczekaj kilka minut, obserwuj aż tortilla zacznie się rumienić i dojdzie do stanu, w którym nie będziesz już mógł być wobec niej obojętny
Krok 15:
Jeśli jesteś głodny, nigdy nie dotrzesz do tego etapu, ale jeśli kogoś traktujesz lub jesteś zmuszony zrobić zdjęcie potrawy, okazuje się to wystarczająco piękne, jeśli pokroisz tortillę na pół, dodaj pozostałą fasolę z ryżem jako dodatek, posyp trochę sosem chili i posyp kolendrą... Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g