Burito z kurczakiem i zieloną fasolką

gotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut, ale jak pyszne i zdrowe! Często robię to na lunch. Okazuje się szybki i prosty, zwłaszcza gdy jest już ugotowany ryż
DimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 58 % 18 g
156 kcal
IG: 16 / 21 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój składniki w słomkę. Na 1 porcję warzyw i ryżu gdzieś po 10G z każdego i grudkę mięsa mielonego 50g. gotowany ryż miałem zamrożony, podobnie jak mięso mielone, fasola, groszek i kukurydza. Umieszczam je w misce z silikonową pokrywką w kuchence mikrofalowej na 3 minuty (500 W). Okazuje się, że warzywa już po rozmrożeniu trochę się łączą, a ich gotowanie na patelni jest znacznie przyspieszone. Te. jeśli świeża fasola bez kuchenki mikrofalowej-musisz najpierw sparować!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki z cebulą wrzucamy na patelnię i zakopujemy olejem roślinnym

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mielonego kurczaka i rozbij go na kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dosłownie za minutę dodajemy zieloną fasolkę z groszkiem, kukurydzą i pieczarkami

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jako przyprawy oprócz soli i pieprzu używam mielonej kolendry i pasty chili. Jogurt jest następnie używany do skręcania tortilli

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu fasoli sól, pieprz, całą powstałą mieszaninę posypujemy kolendrą i zakopujemy chili

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ugotowany ryż, przykryj patelnię pokrywką i ustaw obok, aby ryż się rozgrzał, a Wszystko inne dotarło, gdy przygotowujemy samą tortillę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp trochę tortillą wodą i włóż do kuchenki mikrofalowej na pół minuty

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tortilli (lub dwóch, jeśli jest mała jak moja) rozłóż mieszaninę i zakopuj białym jogurtem. Tutaj można dodać ser, ale u mnie niestety nie było

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najważniejsze jest, aby nie pękać z nadzieniem, tj. musisz zostawić miejsca na krawędziach. U mnie na początku zawsze wychodziło tak, że wrzucam wszystko do środka, a potem nie mogę się zwinąć :)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taka tortilla... Zrobię jeszcze jedną, ponieważ mieszanina weszła dokładnie w połowie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na grillu kontaktowym

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Trzeba trochę przycisnąć, ale jeśli robisz to niechlujnie i z siłą, to może pęknąć i to wszystko-zacznij od nowa

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Poczekaj kilka minut, obserwuj aż tortilla zacznie się rumienić i dojdzie do stanu, w którym nie będziesz już mógł być wobec niej obojętny

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jeśli jesteś głodny, nigdy nie dotrzesz do tego etapu, ale jeśli kogoś traktujesz lub jesteś zmuszony zrobić zdjęcie potrawy, okazuje się to wystarczająco piękne, jeśli pokroisz tortillę na pół, dodaj pozostałą fasolę z ryżem jako dodatek, posyp trochę sosem chili i posyp kolendrą... Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy