szaszłyki jagnięce w soku z granatów na grillu

Szalony pyszny kebab jagnięcy!!! Spróbować)
MicheaszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 30 % 7 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

jagnięcinę pokrojoną na kawałki włożyć do odpowiedniego pojemnika, zalać sokiem z granatów, dodać przyprawy i cebulę. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Marynuj przez 1,5-2 dni, od czasu do czasu mieszając. Sól dodać dopiero po pierwszych 24 godzinach marynowania.

- posiekaj cebulę bardzo drobno, aby mieszając ją z mięsem, możesz wycisnąć z niej sok rękami.
- używam butelkowanego soku z granatów Azerbejdżanu.

marynowane kawałki kebaba powinny być ciasno nawleczone na szaszłyki. Jeśli są kawałki kebaba o dużej zawartości tłuszczu, możesz umieścić te tłuste kawałki na osobnym szpikulcu. Uwierz mi, po ugotowaniu te tłuste kawałki okażą się najsmaczniejsze.

podczas gotowania grilla na węgiel drzewny należy stale monitorować, aby stopiony tłuszcz nie świecił na rozgrzanych węglach. Otwarty ogień z kapiącego tłuszczu należy natychmiast ugasić małymi porcjami wody (piwo, wino lub pozostała marynata). W przeciwnym razie Kebab nabierze gorzkiego smaku spalonego tłuszczu. Należy również dość często obracać szaszłyki z kebabem, aby ten sam tłuszcz nie zaczął bardzo intensywnie topić się z mięsa i ogólnie kawałki mięsa były pieczone bardziej równomiernie.

stopień gotowości grilla można sprawdzić, przecinając największe kawałki mięsa nożem i sprawdzając nacięcie do pieczenia.

jeszcze małe zastrzeżenie - nie należy pić takiego grilla zimnymi napojami, ponieważ tłuszcz jagnięcy jest dość "ogniotrwały" i może zamarznąć w przewodzie pokarmowym, aw szczególnie ciężkich przypadkach prowadzić do poważnych problemów, takich jak niedrożność jelit. Jeśli chcesz pić po takim kebabie, lepiej pić gorącą herbatę, ale nie zimną sodę.

smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy