skład / składniki
metoda gotowania
jagnięcinę pokrojoną na kawałki włożyć do odpowiedniego pojemnika, zalać sokiem z granatów, dodać przyprawy i cebulę. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Marynuj przez 1,5-2 dni, od czasu do czasu mieszając. Sól dodać dopiero po pierwszych 24 godzinach marynowania.
- posiekaj cebulę bardzo drobno, aby mieszając ją z mięsem, możesz wycisnąć z niej sok rękami.
- używam butelkowanego soku z granatów Azerbejdżanu.
marynowane kawałki kebaba powinny być ciasno nawleczone na szaszłyki. Jeśli są kawałki kebaba o dużej zawartości tłuszczu, możesz umieścić te tłuste kawałki na osobnym szpikulcu. Uwierz mi, po ugotowaniu te tłuste kawałki okażą się najsmaczniejsze.
podczas gotowania grilla na węgiel drzewny należy stale monitorować, aby stopiony tłuszcz nie świecił na rozgrzanych węglach. Otwarty ogień z kapiącego tłuszczu należy natychmiast ugasić małymi porcjami wody (piwo, wino lub pozostała marynata). W przeciwnym razie Kebab nabierze gorzkiego smaku spalonego tłuszczu. Należy również dość często obracać szaszłyki z kebabem, aby ten sam tłuszcz nie zaczął bardzo intensywnie topić się z mięsa i ogólnie kawałki mięsa były pieczone bardziej równomiernie.
stopień gotowości grilla można sprawdzić, przecinając największe kawałki mięsa nożem i sprawdzając nacięcie do pieczenia.
jeszcze małe zastrzeżenie - nie należy pić takiego grilla zimnymi napojami, ponieważ tłuszcz jagnięcy jest dość "ogniotrwały" i może zamarznąć w przewodzie pokarmowym, aw szczególnie ciężkich przypadkach prowadzić do poważnych problemów, takich jak niedrożność jelit. Jeśli chcesz pić po takim kebabie, lepiej pić gorącą herbatę, ale nie zimną sodę.
smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g