warzywa teriyaki w winie ryżowym

Przygotuj przepyszne danie kuchni japońskiej i słynny sos na obiad! Jeśli uwielbiasz kuchnię japońską lub wręcz przeciwnie-nigdy tego nie próbowałeś, przygotuj warzywa z sosem teriyaki zgodnie z tym przepisem. Danie okazuje się po prostu wspaniałe!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 74 % 20 g
105 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

zaczniemy przygotowywać to danie od sosu teriyaki. Więc:

1. Wlej sos sojowy do rondla.
2. Umieść brązowy cukier na sosie sojowym i wyślij patelnię do ognia.
3. Podgrzewaj, jednocześnie przeszkadzając. Konieczne jest rozpuszczenie całego cukru. Wyjmij patelnię z pieca.
4. Dodaj imbir, wszystko dobrze wymieszaj.
5. Wlać Mirin (słodkie wino ryżowe).
6. Ponownie umieść patelnię na małym ogniu, gotuj przez 20 minut, pamiętając o zamieszaniu. Sos powinien być dość gęsty.
7. Schłodzić gotowy sos.

teraz przygotujemy danie główne:

1. Umyj cukinię i paprykę, osusz ręcznikami papierowymi, usuń łodygi. Obierz paprykę z nasion.
2. Cukinię i paprykę pokrój na średnie kawałki, staraj się, aby były mniej więcej takie same.
3. Weź wstępnie umyte pomidory, wykonaj nacięcie na krzyż, zanurz we wrzącej wodzie na 30 sekund, a następnie szybko przenieś do bardzo zimnej wody. Usuń skórę, usuń nasiona i pokrój pomidory na plasterki.
4. Przygotowane warzywa ułożyć w formie o odpowiedniej wielkości, w której będą marynowane.
5. Wlej 50 ml sosu teriyaki do warzyw, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki do marynowania na 3 godziny. Kiedy minie czas, warzywa należy wycisnąć z soku.
6. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
7. Rozgrzej patelnię olejem sezamowym, włóż do niej warzywa i posiekany czosnek. Piecz, ciągle mieszając, przez 5 minut.
8. Posyp warzywa sezamem, przytrzymaj na kuchence przez kolejną minutę.

gotowe warzywa podawaj na gorąco. Polej je sosem teriyaki lub umieść w osobnej filiżance na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy