skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy przygotowywać to danie od sosu teriyaki. Więc:
1. Wlej sos sojowy do rondla.
2. Umieść brązowy cukier na sosie sojowym i wyślij patelnię do ognia.
3. Podgrzewaj, jednocześnie przeszkadzając. Konieczne jest rozpuszczenie całego cukru. Wyjmij patelnię z pieca.
4. Dodaj imbir, wszystko dobrze wymieszaj.
5. Wlać Mirin (słodkie wino ryżowe).
6. Ponownie umieść patelnię na małym ogniu, gotuj przez 20 minut, pamiętając o zamieszaniu. Sos powinien być dość gęsty.
7. Schłodzić gotowy sos.
teraz przygotujemy danie główne:
1. Umyj cukinię i paprykę, osusz ręcznikami papierowymi, usuń łodygi. Obierz paprykę z nasion.
2. Cukinię i paprykę pokrój na średnie kawałki, staraj się, aby były mniej więcej takie same.
3. Weź wstępnie umyte pomidory, wykonaj nacięcie na krzyż, zanurz we wrzącej wodzie na 30 sekund, a następnie szybko przenieś do bardzo zimnej wody. Usuń skórę, usuń nasiona i pokrój pomidory na plasterki.
4. Przygotowane warzywa ułożyć w formie o odpowiedniej wielkości, w której będą marynowane.
5. Wlej 50 ml sosu teriyaki do warzyw, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki do marynowania na 3 godziny. Kiedy minie czas, warzywa należy wycisnąć z soku.
6. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
7. Rozgrzej patelnię olejem sezamowym, włóż do niej warzywa i posiekany czosnek. Piecz, ciągle mieszając, przez 5 minut.
8. Posyp warzywa sezamem, przytrzymaj na kuchence przez kolejną minutę.
gotowe warzywa podawaj na gorąco. Polej je sosem teriyaki lub umieść w osobnej filiżance na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g