kremowy deser z persimmon, koniakiem i płatkami migdałów

tworzy świąteczny nastrój dla całej rodziny! Wspaniały deser na świąteczny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 70 % 19 g
152 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Obierz persimmon, pokrój miąższ na małe plasterki i połóż na dnie misek.
2. Posyp persimmon cukrem na wierzchu i polej koniakiem.
3. Ubij schłodzoną śmietanę w mocną pianę, stopniowo dodając miód.
4. Rozłóż kremowo-miodową masę na persimmon.
5. Umieść miski w lodówce na 2 godziny.
6. Płatki migdałów wlać na patelnię i lekko zrumienić na małym ogniu.
7. Deser posyp płatkami migdałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Persimmon - 53   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy