szczupak z majonezem w cieście

pyszna ryba w chrupiącym cieście jest pyszna! Przygotuj! Dzielę się z Tobą ulubionym przepisem na ciasto-używam go od dawna i nie tylko dla szczupaka, ale także dla każdej innej ryby. Okazuje się pyszne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 11 % 3 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

1. Oczyść rybę, odetnij głowę, płetwy, ogon, umyj. Cienkie pestki szczupaka po usmażeniu staną się miękkie. Jeśli weźmiesz inną rybę, kości będą musiały zostać usunięte.
2. Włóż tusze do dużego pojemnika, sól, dodaj pieprz.
3. Rozbij jajka do miski, ubij je przez 5 minut.
4. Włóż majonez, dodaj szczyptę soli (do smaku). Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Ogień powinien być słaby. Przygotuj mąkę - wlej ją do szerokiego płaskiego talerza.
6. Zanurz tusze szczupaka w mieszance jajeczno-majonezowej, następnie połóż na talerzu z mąką, zwiń z obu stron, a następnie ponownie zanurz w mieszance jajeczno-majonezowej.
7. Smażyć z obu stron na apetyczny złoty kolor (aż ryba będzie w pełni ugotowana). Nie dodawaj ognia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy