skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę, odetnij głowę, płetwy, ogon, umyj. Cienkie pestki szczupaka po usmażeniu staną się miękkie. Jeśli weźmiesz inną rybę, kości będą musiały zostać usunięte.
2. Włóż tusze do dużego pojemnika, sól, dodaj pieprz.
3. Rozbij jajka do miski, ubij je przez 5 minut.
4. Włóż majonez, dodaj szczyptę soli (do smaku). Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Ogień powinien być słaby. Przygotuj mąkę - wlej ją do szerokiego płaskiego talerza.
6. Zanurz tusze szczupaka w mieszance jajeczno-majonezowej, następnie połóż na talerzu z mąką, zwiń z obu stron, a następnie ponownie zanurz w mieszance jajeczno-majonezowej.
7. Smażyć z obu stron na apetyczny złoty kolor (aż ryba będzie w pełni ugotowana). Nie dodawaj ognia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g