napój leczniczy Mugicha

Mugicha to napój leczniczy, który może zastąpić kawę! Ten pyszny napój ma niesamowite właściwości! Poprawia stan przeziębienia, łagodzi kaszel i leczy katar. A także orzeźwia i znacznie podnosi poziom energii. A co jest szczególnie ważne dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką, ten perłowy napój zmniejsza apetyt!
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 88 % 74 g
340 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Smażyć szklankę jęczmienia perłowego bez oleju na umiarkowanym ogniu, aż stanie się złoty. Jęczmień perłowy pozyskiwany jest z ziaren jęczmienia, które są czyszczone, a następnie szlifowane. Faktem jest, że zewnętrzne skorupy jęczmienia są bardzo twarde i słabo przyswajalne, dlatego rzadko są spożywane w całości, ale tylko obrane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczony jęczmień już emanuje przyjemnym aromatem i ma taki kolor, jakiego potrzebujemy. Wlać do naczyń i pozostawić do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz, gdy jęczmień jest zimny, musimy go zmielić na proszek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy proszek w szklanym naczyniu można przechowywać przez kilka miesięcy. Teraz przygotowanie napoju perłowego jest bardzo proste - wlej łyżeczkę proszku szklanką gorącej wody, wymieszaj. Lubię też dodać laskę cynamonu, a jeśli chcesz, aby napój był słodki - użyj miodu, syropu klonowego lub stewii.

jęczmień jest szczególnie przydatny w chorobach zapalnych żołądka i jelit, w łagodzeniu kaszlu i jako ogólny środek wzmacniający.
gotuj, dodaj swoje ulubione przyprawy i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Stewia - 18   kcal/100g

Podobne przepisy