skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Smażyć szklankę jęczmienia perłowego bez oleju na umiarkowanym ogniu, aż stanie się złoty. Jęczmień perłowy pozyskiwany jest z ziaren jęczmienia, które są czyszczone, a następnie szlifowane. Faktem jest, że zewnętrzne skorupy jęczmienia są bardzo twarde i słabo przyswajalne, dlatego rzadko są spożywane w całości, ale tylko obrane.
Krok 2:
Pieczony jęczmień już emanuje przyjemnym aromatem i ma taki kolor, jakiego potrzebujemy. Wlać do naczyń i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3:
Teraz, gdy jęczmień jest zimny, musimy go zmielić na proszek
Krok 4:
Gotowy proszek w szklanym naczyniu można przechowywać przez kilka miesięcy. Teraz przygotowanie napoju perłowego jest bardzo proste - wlej łyżeczkę proszku szklanką gorącej wody, wymieszaj. Lubię też dodać laskę cynamonu, a jeśli chcesz, aby napój był słodki - użyj miodu, syropu klonowego lub stewii.
jęczmień jest szczególnie przydatny w chorobach zapalnych żołądka i jelit, w łagodzeniu kaszlu i jako ogólny środek wzmacniający.
gotuj, dodaj swoje ulubione przyprawy i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Stewia - 18 kcal/100g