mielone kotlety z cebulą na filecie z indyka z czosnkiem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Chleb łamiesz rękami na głębokim talerzu, napełniasz go mlekiem i ugniatasz widelcem w jednorodną masę.
2. Drobno posiekaj filet z indyka na desce i włóż do miski do mieszania.
3. Drobno posiekaj zioła, czosnek, cebulę i dodaj do indyka. Cebulę można zmielić w blenderze.
4. Rozbij tam jajko i dodaj chleb z mlekiem. Sól, pieprz, dodaj mąkę i wymieszaj! :)
5. Rozgrzej patelnię z olejem. Łyżką połóż garść mięsa mielonego na patelni i smaż z każdej strony przez 4-5 minut, uformuj kotlet bezpośrednio na patelni łyżką. Aby zapobiec rozpadaniu się kotletów, odwróć je za pomocą dwóch szpatułek lub łyżek.
kotlety są gotowe, bądź zdrowy! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g