skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko i wodę do małego rondla, dodaj szczyptę soli do tej mieszanki, zagotuj.
2. Gdy płyn się zagotuje-wlej mąkę kukurydzianą strużką (lub przesiej ją przez małe sito bezpośrednio do rondla), mieszając w tym czasie.
3. Gotuj przez 3 minuty, a następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką. Powstała masa powinna puchnąć. Pozwól jej całkowicie ostygnąć.
4. Rozbij jajka na parzoną mąkę, dodaj kefir, wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj z cukrem. Dodaj powstałą mieszaninę do pozostałych składników, dobrze mieszając. Konieczne jest, aby nie było grudek.
6. Umyj jabłko, obierz skórę, pokrój na pół, Wytnij rdzeń. Zetrzyj jabłko na grubej tarce.
7. Sodę należy ugasić octem, wlać do ciasta. Dodaj starte jabłka. Wszystko dobrze wymieszaj.
8. Wlej olej roślinny, mieszając. Jeśli ciasto jest płynne, możesz dodać trochę więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
9. Rozgrzej patelnię, usmaż naleśniki z obu stron, układając ciasto łyżką stołową: jedna łyżka-jeden placek. Możesz smażyć zarówno na suchej patelni, jak i nasmarowanej olejem roślinnym. Na sucho okazują się mniej tłuste.
podawaj placki na gorąco ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g