naleśniki z mąki kukurydzianej na kefirze

pyszne i zdrowe naleśniki-przygotuj na śniadanie, zachwyć rodzinę! Ostatnio zawsze dodaję mąkę kukurydzianą do ciasta na naleśniki lub naleśniki. Wydaje mi się, że okazuje się, że jest o wiele smaczniejszy, a co jest zdrowsze - nawet w to nie wątpię. Polecam!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 59 % 19 g
178 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Wlej mleko i wodę do małego rondla, dodaj szczyptę soli do tej mieszanki, zagotuj.
2. Gdy płyn się zagotuje-wlej mąkę kukurydzianą strużką (lub przesiej ją przez małe sito bezpośrednio do rondla), mieszając w tym czasie.
3. Gotuj przez 3 minuty, a następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką. Powstała masa powinna puchnąć. Pozwól jej całkowicie ostygnąć.
4. Rozbij jajka na parzoną mąkę, dodaj kefir, wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj z cukrem. Dodaj powstałą mieszaninę do pozostałych składników, dobrze mieszając. Konieczne jest, aby nie było grudek.
6. Umyj jabłko, obierz skórę, pokrój na pół, Wytnij rdzeń. Zetrzyj jabłko na grubej tarce.
7. Sodę należy ugasić octem, wlać do ciasta. Dodaj starte jabłka. Wszystko dobrze wymieszaj.
8. Wlej olej roślinny, mieszając. Jeśli ciasto jest płynne, możesz dodać trochę więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
9. Rozgrzej patelnię, usmaż naleśniki z obu stron, układając ciasto łyżką stołową: jedna łyżka-jeden placek. Możesz smażyć zarówno na suchej patelni, jak i nasmarowanej olejem roślinnym. Na sucho okazują się mniej tłuste.

podawaj placki na gorąco ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy