ostry sos chili
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj wszystkie warzywa. Lepiej pokroić pomidory na talerzu, aby zachować sok.
2. Smaż cebulę, czosnek, pomidory i chili na średnim ogniu na oleju do miękkości. Dodaj cukier, sól i sok z limonki.
3. Kontynuuj smażenie na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki zmienią się w miękką, jednorodną masę o pożądanej konsystencji, wyłącz ogień.
4. Sos jest gotowy. Może być podawany jako natychmiast gorący do gorącego dania. Schłodzić i delektować się przez tydzień, podczas gdy sos zachowuje swoje właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g