ostry sos chili

eliksir ognia do mięsa dla prawdziwych smoków! Oddychaj ogniem! Niezbędny sos do dań mięsnych, zwłaszcza smażonych. Ogień! Który, nawiasem mówiąc, wzmacnia układ odpornościowy i dzięki któremu zapomnisz o wszystkich niedogodnościach mokrej Pory roku.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 54 % 13 g
144 kcal
IG: 46 / 0 / 54

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Drobno posiekaj wszystkie warzywa. Lepiej pokroić pomidory na talerzu, aby zachować sok.
2. Smaż cebulę, czosnek, pomidory i chili na średnim ogniu na oleju do miękkości. Dodaj cukier, sól i sok z limonki.
3. Kontynuuj smażenie na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki zmienią się w miękką, jednorodną masę o pożądanej konsystencji, wyłącz ogień.
4. Sos jest gotowy. Może być podawany jako natychmiast gorący do gorącego dania. Schłodzić i delektować się przez tydzień, podczas gdy sos zachowuje swoje właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy