skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj wątrobę, oczyść z niewoli i przewodu, pokrój na duże kawałki, namocz w mleku przez pół godziny.
Krok 2:
Obierz marchewki, pokrój na duże kawałki losowo.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 4:
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Zmiażdż ząbki czosnku nożem, Dodaj do cebuli.
Krok 5:
Dodaj marchewki, podsmaż razem z cebulą. Usuń czosnek. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Złożyć do głębokiej miski.
Krok 6:
Wyjmij wątrobę z mleka, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 7:
Smaż wątrobę małymi porcjami na gorącej patelni z obu stron, nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony, w przeciwnym razie wątroba stanie się sztywna.
Krok 8:
Wlej koniak, dodaj miód do ostatniej porcji wątroby po usmażeniu, odparuj alkohol. Umieść wątrobę w misce z warzywami. Sól, pieprz, dodaj zioła. Wymieszaj, przykryj. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 9:
Przepuścić przez maszynę do mięsa dwa razy.
Krok 10:
Miękkie masło stopniowo, partiami, mieszaj mikserem do pasztetu, gdy ostygnie.
Krok 11:
Uzyskano taką jednorodną masę, którą należy przykryć folią i włożyć do lodówki. Lepiej na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g