pasztet wątróbkowy

delikatny pasztet z wątroby wołowej to wspaniałe pożywne danie! Polecam przygotowania do uroczystości. Pasztet jest zawsze najbardziej poszukiwanym daniem na naszym świątecznym stole, uwielbiają go wszyscy goście.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 19 % 6 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj wątrobę, oczyść z niewoli i przewodu, pokrój na duże kawałki, namocz w mleku przez pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, pokrój na duże kawałki losowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Zmiażdż ząbki czosnku nożem, Dodaj do cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki, podsmaż razem z cebulą. Usuń czosnek. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Złożyć do głębokiej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij wątrobę z mleka, osusz ręcznikami papierowymi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż wątrobę małymi porcjami na gorącej patelni z obu stron, nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony, w przeciwnym razie wątroba stanie się sztywna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej koniak, dodaj miód do ostatniej porcji wątroby po usmażeniu, odparuj alkohol. Umieść wątrobę w misce z warzywami. Sól, pieprz, dodaj zioła. Wymieszaj, przykryj. Pozwól mu trochę ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przepuścić przez maszynę do mięsa dwa razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miękkie masło stopniowo, partiami, mieszaj mikserem do pasztetu, gdy ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uzyskano taką jednorodną masę, którą należy przykryć folią i włożyć do lodówki. Lepiej na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy