skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mam filet z tołpyga.
Krok 2:
Przez maszynę do mięsa przewijamy filety rybne. Dodaj jajko, bułkę tartą do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Bardzo dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 3:
Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki z mielonej ryby nieco większe niż orzech włoski.
Krok 4:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Weź patelnię z wysokimi bokami, będziemy w niej dusić nasze klopsiki. Następnie zwiń każdą kulkę rybną w mące.
Krok 5:
Wszystkie nasze kulki rybne (zwinięte w mące) wkładamy na patelnię i smażymy.
Krok 6:
Lekko pociągnij za uchwyt - a oni sami się odwrócą)
Krok 7:
Oto takie różowe kulki))
Krok 8:
Do sosu wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę.
Krok 9:
Napełnij nasze kulki rybne sosem, zrób mały ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będą gotowe.
Krok 10:
Oto takie przepyszne nasze kulki rybne. Rozłóż na talerzu, polej sosem. Do dekoracji bardzo smaczne tłuczone ziemniaki.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g