fishballs w sosie pomidorowo-śmietanowym

kulki rybne-kulki rybne. Pyszne danie w nowy sposób! Kulki rybne to te same klopsiki rybne, po prostu brzmią w nowy sposób) niezwykle delikatne i soczyste, smaczne i pachnące. Przygotuj takie danie na obiad-dom będzie zachwycony!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 32 % 6 g
92 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mam filet z tołpyga.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przez maszynę do mięsa przewijamy filety rybne. Dodaj jajko, bułkę tartą do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Bardzo dobrze zagnieść mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki z mielonej ryby nieco większe niż orzech włoski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Weź patelnię z wysokimi bokami, będziemy w niej dusić nasze klopsiki. Następnie zwiń każdą kulkę rybną w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie nasze kulki rybne (zwinięte w mące) wkładamy na patelnię i smażymy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko pociągnij za uchwyt - a oni sami się odwrócą)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto takie różowe kulki))

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij nasze kulki rybne sosem, zrób mały ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto takie przepyszne nasze kulki rybne. Rozłóż na talerzu, polej sosem. Do dekoracji bardzo smaczne tłuczone ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g

Podobne przepisy