Sałatka brzozowa z suszonymi śliwkami

pyszna sałatka warstwowa, a na pozór dzieło sztuki! Przygotuj! Uwielbiam Francuskie sałatki i zbieram przepisy na ich przygotowanie. Suszone śliwki nadają sałatce wyrafinowany akcent. Spróbuj-jest pyszny!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 33 % 9 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Obierz cebulę, pokrój na średnie kawałki.
2. Pokrój grzyby na talerze lub ćwiartki.
3. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż w niej cebulę przez kilka minut.
4. Umieść grzyby na patelni, smaż je razem z cebulą do miękkości (10 minut), trochę soli. Niech ostygną.
5. W tym czasie pokrój wstępnie ugotowany filet z kurczaka w kostkę.
6. Świeże ogórki, dobrze umyte, obrać, pokroić również w drobną kostkę.
7. Pokrój śliwki na małe kawałki, nie zapominając o odłożeniu 1 szt. do dekoracji sałatki.
8. Jajka, również wcześniej ugotowane, podziel na białka i żółtka. Odłóż na razie żółtka i zetrzyj białka na drobnej tarce.
9. Zbierz sałatkę, układając warstwę po warstwie: filet z kurczaka, posmaruj majonezem, suszonymi śliwkami, a następnie grzybami, ponownie odrobiną majonezu, następna warstwa to połowa startych białek , na nich ogórki, które posmaruj majonezem, zetrzyj żółtka na drobnej tarce ostatnią warstwą.
10. Posyp boki sałaty drugą połową startych białek.
11. Udekoruj sałatkę: z majonezu stwórz pnie brzozy, z kawałków suszonych śliwek - plamki na nich, z cebuli-trawę i liście drzew, z połówek marynowanych grzybów - grzyby pod brzozami.

trzymaj sałatkę w lodówce przez około godzinę przed podaniem. Smacznego i świątecznego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy