skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, pokrój na średnie kawałki.
2. Pokrój grzyby na talerze lub ćwiartki.
3. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż w niej cebulę przez kilka minut.
4. Umieść grzyby na patelni, smaż je razem z cebulą do miękkości (10 minut), trochę soli. Niech ostygną.
5. W tym czasie pokrój wstępnie ugotowany filet z kurczaka w kostkę.
6. Świeże ogórki, dobrze umyte, obrać, pokroić również w drobną kostkę.
7. Pokrój śliwki na małe kawałki, nie zapominając o odłożeniu 1 szt. do dekoracji sałatki.
8. Jajka, również wcześniej ugotowane, podziel na białka i żółtka. Odłóż na razie żółtka i zetrzyj białka na drobnej tarce.
9. Zbierz sałatkę, układając warstwę po warstwie: filet z kurczaka, posmaruj majonezem, suszonymi śliwkami, a następnie grzybami, ponownie odrobiną majonezu, następna warstwa to połowa startych białek , na nich ogórki, które posmaruj majonezem, zetrzyj żółtka na drobnej tarce ostatnią warstwą.
10. Posyp boki sałaty drugą połową startych białek.
11. Udekoruj sałatkę: z majonezu stwórz pnie brzozy, z kawałków suszonych śliwek - plamki na nich, z cebuli-trawę i liście drzew, z połówek marynowanych grzybów - grzyby pod brzozami.
trzymaj sałatkę w lodówce przez około godzinę przed podaniem. Smacznego i świątecznego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g