basmati z warzywami i przyprawami

Przygotuj jasne danie kuchni indyjskiej i ciesz się bogatym smakiem! Dla wszystkich miłośników pikantnych i pikantnych! Bardzo smaczne i kolorowe danie. Ryż nasączony aromatem przypraw, warzywa... Zalecać :)
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 83 % 39 g
204 kcal
IG: 10 / 90 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ugotuj ryż basmati z wyprzedzeniem.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Pokrój gorzką paprykę na połówki.
4. Pokrój marchewki na małe kawałki, paprykę w kostkę, pomidory na ćwiartki lub mniejsze kawałki (w zależności od wielkości).
5. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż kminek do oleju. Poczekaj, aż pojawi się zapach, a nasiona zaczną lekko trzeszczeć.
6. Dodaj imbir, czosnek, wymieszaj.
7. Umieść cebulę na patelni. Smażyć na złoty kolor.
8. Umieść połówki gorzkiej papryki, kurkumę, chili w proszku na patelni. Smaż przez 3 minuty.
9. Dodaj pomidory, smaż, aż będą miękkie (kilka minut).
10. Teraz umieść marchewki i paprykę na patelni. Trzymaj patelnię na średnim ogniu, aż marchewki będą gotowe.
11. Dodaj zielony groszek, ułóż ryż, posyp solą. Wszystko dobrze wymieszaj, przytrzymaj przez kilka minut nad ogniem i wyjmij z pieca.
12. Drobno posiekaj kolendrę. Posyp ją gotowym naczyniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy