skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj ryż basmati z wyprzedzeniem.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Pokrój gorzką paprykę na połówki.
4. Pokrój marchewki na małe kawałki, paprykę w kostkę, pomidory na ćwiartki lub mniejsze kawałki (w zależności od wielkości).
5. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż kminek do oleju. Poczekaj, aż pojawi się zapach, a nasiona zaczną lekko trzeszczeć.
6. Dodaj imbir, czosnek, wymieszaj.
7. Umieść cebulę na patelni. Smażyć na złoty kolor.
8. Umieść połówki gorzkiej papryki, kurkumę, chili w proszku na patelni. Smaż przez 3 minuty.
9. Dodaj pomidory, smaż, aż będą miękkie (kilka minut).
10. Teraz umieść marchewki i paprykę na patelni. Trzymaj patelnię na średnim ogniu, aż marchewki będą gotowe.
11. Dodaj zielony groszek, ułóż ryż, posyp solą. Wszystko dobrze wymieszaj, przytrzymaj przez kilka minut nad ogniem i wyjmij z pieca.
12. Drobno posiekaj kolendrę. Posyp ją gotowym naczyniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g