skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka należy dobrze umyć, a następnie namoczyć przez 2 godziny w osolonej wodzie.
2. Czas minął-zanurz je we wrzącej wodzie i gotuj przez 7-10 minut.
3. W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w półpierścienie, drobno posiekaj czosnek.
4. Jajka wyjąć z wrzącej wody, lekko ostudzić i zdjąć górną skorupę,a następnie pokroić jajka na kawałki wzdłuż.
5. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż posiekane jajka i smaż je na dużym ogniu przez 5-7 minut, po czym zmniejsz ogrzewanie do niskiego.
6. Dodaj cebulę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
7. Dodaj zmieloną kolendrę, paprykę, gałkę muszkatołową. Posolić.
8. Wlej wino i sos sojowy.
9. Umieść posiekany czosnek i papryczkę chili w całości.
10. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut (aż cała wilgoć wyparuje).
podawaj gotowe danie ze świeżymi ziołami, z ulubionym dodatkiem i sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Jaja byka - 230 kcal/100g