kanapki ze szprotami i awokado
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Piecz szproty w grillu przez 5-10 minut. Możesz obejść się bez tego kroku, ale jak na mój gust szproty na takich kanapkach będą jeszcze smaczniejsze.
2. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój na 16 plasterków.
3. Usuń rdzeń z zielonego jabłka, pokrój go na pół, a następnie każdą połowę na 8 plasterków.
4. Lekko opiekaj chleb w tosterze (lub na patelni, w piekarniku).
5. Ułóż przygotowane kromki chleba na szerokim talerzu.
6. Posmaruj chleb oliwą z oliwek, aby lekko go zwilżyć.
7. Na każdą kromkę chleba ułóż cztery kliny awokado i 4 kliny jabłka.
8. Posyp solą i czarnym pieprzem.
9. Ułóż szproty, polej octem balsamicznym na wierzchu.
10. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g