Koreańska Sałatka z kiełków fasoli mung

bardzo smaczne i zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu! Nawet dziecko może zrobić tak prostą koreańską sałatkę z kiełkującej fasoli mung! To idealna zimna przekąska odpowiednia na każdą porę dnia-solidne witaminy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 32 % 7 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasoli mung? Przygotuj odpowiednie składniki. Mamy kiełkującą Mash. Możesz wziąć czerwoną, sałatkową lub białą cebulę, wybierz ją sam. Dobrze umyj warzywa, jabłko i zioła, osusz. Każde jabłko pasuje tutaj: słodkie, półsłodkie, z kwaskowatością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i wydrąż jabłko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj jabłko na grubej tarce. Jeśli nie chcesz, aby pociemniał, możesz skropić go sokiem z cytryny i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj również zieloną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórek na kawałki średniej wielkości. Jeśli masz ogórek o grubej lub gorzkiej skórce, obierz go. Nie zrobiłam tego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Dodaj cebulę na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć, mieszając, na złoty kolor. Po ochłodzeniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do wygodnej głębokiej miski przenieś pokrojone ogórki i dwa rodzaje cebuli: cebulę i zieloną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj starte jabłko i kiełkującą fasolę mung. Wlej oliwę z oliwek, przyprawy, wymieszaj. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego oleju roślinnego według własnych upodobań.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem pozwól sałatce trochę zaparzyć. Smacznego!

zielona i cebula w tym przepisie mogą być używane osobno. Oznacza to, że dodaj jeden rodzaj do sałatki lub inny i nie mieszaj, tak jak ja. Następnie spuść wodę, osusz cebulę i dodaj ją do naczynia w tej formie.
próbowałem gotować sałatkę tylko z zieloną cebulą i bardziej mi się podobała - wydawała się świeższa. Również świeże posiekane warzywa, trochę startej rzodkiewki, na ostrygi, orzechy są bardzo dobre w sałatce.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kiełkująca Mash - 30   kcal/100g

Podobne przepisy