skład / składniki
metoda gotowania
1. Napełnij tusze prosiąt zimną wodą. Pozostaw do namoczenia przez 2 godziny.
2. W tym czasie przygotuj marynatę, do której wymieszaj olej roślinny z solą, czarnym pieprzem i curry. Pozostaw przyprawy na 15 minut.
3. Usuń świnię z wody, wytrzyj ręcznikiem, usuwając nadmiar wilgoci.
4. Natrzyj prosiaka aromatyczną mieszanką olejków ze wszystkich stron. Świnia powinna marynować przez co najmniej 2 godziny i lepiej pozostawić ją na noc w chłodnym miejscu.
5. Przygotuj prosiaka bezpośrednio do smażenia-umieść go na szpikulcu. Powinien przebiegać jak najbliżej kręgosłupa.
6. Ustaw szpikulec na wcześniej przygotowanych węglach. Smażyć do miękkości, obracając szpikulec. Świnia powinna być pokryta chrupiącą, apetyczną skórką na zewnątrz, wewnątrz być soczysta i smażona - temperatura gotowej świni wynosi 77 stopni.
7. Usuń tuszę ze szpikulca, odstaw na 10 minut, a następnie podawaj z ziołami i warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g