świnia na rożnie

na wielką ucztę Spal całą świnkę na rożnie! Goście docenią! Co może smakować lepiej z dań mięsnych niż pieczona prosię? Chyba że jest taki sam, ale smażony w naturze na rożnie. Aromat gotującego się przysmaku rozleci się na cały obszar, a smak takiego mięsa jest po prostu niesamowity. Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 0 % 0 g
263 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 40 min

1. Napełnij tusze prosiąt zimną wodą. Pozostaw do namoczenia przez 2 godziny.
2. W tym czasie przygotuj marynatę, do której wymieszaj olej roślinny z solą, czarnym pieprzem i curry. Pozostaw przyprawy na 15 minut.
3. Usuń świnię z wody, wytrzyj ręcznikiem, usuwając nadmiar wilgoci.
4. Natrzyj prosiaka aromatyczną mieszanką olejków ze wszystkich stron. Świnia powinna marynować przez co najmniej 2 godziny i lepiej pozostawić ją na noc w chłodnym miejscu.
5. Przygotuj prosiaka bezpośrednio do smażenia-umieść go na szpikulcu. Powinien przebiegać jak najbliżej kręgosłupa.
6. Ustaw szpikulec na wcześniej przygotowanych węglach. Smażyć do miękkości, obracając szpikulec. Świnia powinna być pokryta chrupiącą, apetyczną skórką na zewnątrz, wewnątrz być soczysta i smażona - temperatura gotowej świni wynosi 77 stopni.
7. Usuń tuszę ze szpikulca, odstaw na 10 minut, a następnie podawaj z ziołami i warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy