skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka jest oczyszczony z nadmiaru tłuszczu i żył. Pokrój w cienkie paski i włóż do miski do marynowania.
2. Do marynaty wyciśnij sok pomarańczowy do kurczaka. Dodaj sól, trochę suszonego chili i skrobię. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i odstaw na 15 minut.
3. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa. Bakłażan-duże kostki, cukinia-duże kostki, papryka-wzdłuż długich pasków, cebula-półpierścienie.
4. Podgrzej patelnię wok z olejem roślinnym i wyślij tam kurczaka, smaż na dużym ogniu, aż będzie ugotowany.
5. Usuwamy gotowego rumianego kurczaka i natychmiast wrzucamy warzywa - najpierw cebulę, smażymy trochę. Następnie dodaj bakłażana, po minucie cukinię. Smażyć przez trzy minuty.
6. W międzyczasie obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce.
7. Dodaj paprykę, imbir do warzyw na patelni wok. Smażyć przez kilka minut.
8. Pieprz, dodaj curry i sos sojowy. Gotuj, aż sos sojowy wyparuje.
9. Następnie dodaj cukier i kurczaka. Mieszaj przez pół minuty na dużym ogniu i możesz podać gotowe danie do stołu, dekorując zieloną cebulą.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g