skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj uchowce-oddziel miąższ od muszli łyżką. Oddziel narządy od mięsa, pozostaw wątrobę na sos.
2. Wątróbkę przepuścić przez sito, wymieszać z sosem sojowym i roztopionym masłem (schłodzonym).
3. Brokuły ugotować, wyjąć z wody.
4. Uchowiec z przodu płytko naciąć kilka razy ukośnie i doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.
5. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż uszy z naciętej strony przez 1 minutę, a następnie z tyłu przez 30 sekund.
6. W międzyczasie posmaruj naciętą stronę uszu sosem wątrobowym, odwróć i smaż przez kolejne 30 sekund. Wyjmij z patelni.
7. Na tej samej patelni usmażyć kapustę na oleju po uszach.
8. Ułóż brokuły i oczko na zlewie lub talerzu, umieść na wakame. Podawaj posypane posiekaną zieloną cebulą i wodorostami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Glony - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Uchowce - 189 kcal/100g