Abalone w sosie maślano-sojowym

Kolacja w stylu azjatyckim-zachwyć swoją rodzinę niezwykłym i apetycznym daniem! Przepis dla miłośników kuchni azjatyckiej, a w szczególności japońskiej i miłośników kulinarnych eksperymentów. Uwielbiam gotować to danie, zwłaszcza na przybycie gości - z pewnością odniesie sukces! Bardzo smaczne!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przygotuj uchowce-oddziel miąższ od muszli łyżką. Oddziel narządy od mięsa, pozostaw wątrobę na sos.

2. Wątróbkę przepuścić przez sito, wymieszać z sosem sojowym i roztopionym masłem (schłodzonym).

3. Brokuły ugotować, wyjąć z wody.

4. Uchowiec z przodu płytko naciąć kilka razy ukośnie i doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.

5. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż uszy z naciętej strony przez 1 minutę, a następnie z tyłu przez 30 sekund.

6. W międzyczasie posmaruj naciętą stronę uszu sosem wątrobowym, odwróć i smaż przez kolejne 30 sekund. Wyjmij z patelni.

7. Na tej samej patelni usmażyć kapustę na oleju po uszach.

8. Ułóż brokuły i oczko na zlewie lub talerzu, umieść na wakame. Podawaj posypane posiekaną zieloną cebulą i wodorostami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Uchowce - 189   kcal/100g

Podobne przepisy