tosty przegrzebek

pyszna, niezwykła i bardzo świąteczna przekąska ozdobi stół! Prosta w przygotowaniu, ale bardzo efektowna w wyglądzie i smaku przekąska. Kiedy po raz pierwszy ugotowałem go na spotkania z przyjaciółmi, byli po prostu zachwyceni))) teraz gotuję od czasu do czasu - dla kolegów w pracy, Rodney, który idzie odwiedzić. To danie jest niezmiennie sukcesem i zaskakuje)
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 63 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przegrzebki należy wcześniej przygotować - wyjąć z opakowania, rozmrozić, opłukać, wysuszyć i doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem.

przygotuj sos przed smażeniem przegrzebków. W rondlu połącz posiekaną szalotkę, bazylię i zioła, drobno posiekane obrane pomidory odmiany śmietany. Wlej 100 ml oliwy z oliwek, wyciśnij sok z cytryn. Dopraw solą, pieprzem do smaku i wymieszaj. Podgrzej sos na umiarkowanym ogniu przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut.

na średnim ogniu podgrzej dużą patelnię z pozostałą oliwą z oliwek. Umieść przegrzebki na patelni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, gotuj przez dwie minuty i tak samo zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od pierwszej, odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne dwie minuty. Wyjmij przegrzebki na serwetki i wysusz z oleju, skrop sokiem z cytryny.

podawaj, polewając sosem, przegrzebki rozgrzane do stołu na muszlach lub talerzach, przyozdobione ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Przegrzebek - 88   kcal/100g

Podobne przepisy