skład / składniki
metoda gotowania
przegrzebki należy wcześniej przygotować - wyjąć z opakowania, rozmrozić, opłukać, wysuszyć i doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem.
przygotuj sos przed smażeniem przegrzebków. W rondlu połącz posiekaną szalotkę, bazylię i zioła, drobno posiekane obrane pomidory odmiany śmietany. Wlej 100 ml oliwy z oliwek, wyciśnij sok z cytryn. Dopraw solą, pieprzem do smaku i wymieszaj. Podgrzej sos na umiarkowanym ogniu przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut.
na średnim ogniu podgrzej dużą patelnię z pozostałą oliwą z oliwek. Umieść przegrzebki na patelni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, gotuj przez dwie minuty i tak samo zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od pierwszej, odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne dwie minuty. Wyjmij przegrzebki na serwetki i wysusz z oleju, skrop sokiem z cytryny.
podawaj, polewając sosem, przegrzebki rozgrzane do stołu na muszlach lub talerzach, przyozdobione ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g