miętus smażony na oleju
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
zacznijmy gotować!
1. Jeśli kupiłeś gotowy filet miętowy, po prostu pokrój go na te same duże kawałki, sól i pieprz do smaku. Jeśli nie możesz znaleźć fileta i kupiłeś całą rybę, będziesz musiał trochę cierpieć i pokroić.
2. Następnie zanurz kawałki miętusa w skrobi kukurydzianej,a następnie w mące. Należy to zrobić, aby kawałki zachowały swój kształt podczas smażenia i nie pełzały.
3. Rozłóż kawałki miętusa na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.
4. Następnie musisz położyć rybę na papierowej serwetce lub ręczniku - wtedy nadmiar oleju zniknie z ryby i nie będzie tak tłusty.
miętus jest gotowy! Można go podawać z dodatkiem świeżych warzyw, ziemniaków lub ryżu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Miętus gotowany - 92 kcal/100g
- Miętus świeży - 80 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g