miętus smażony na oleju

nagle przyszli goście? Poczęstuj ich smażonymi kawałkami miętusa! Miętus to bardzo delikatna i soczysta ryba o ogromnej liczbie przydatnych właściwości. Prawidłowo ugotowany miętus będzie nie tylko zdrowy, ale także niesamowicie smacznym dodatkiem do każdego przystawki. Dziś chcę podzielić się tym, jak go przygotowujemy. Spróbuj!
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 29 % 8 g
130 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zacznijmy gotować!

1. Jeśli kupiłeś gotowy filet miętowy, po prostu pokrój go na te same duże kawałki, sól i pieprz do smaku. Jeśli nie możesz znaleźć fileta i kupiłeś całą rybę, będziesz musiał trochę cierpieć i pokroić.
2. Następnie zanurz kawałki miętusa w skrobi kukurydzianej,a następnie w mące. Należy to zrobić, aby kawałki zachowały swój kształt podczas smażenia i nie pełzały.
3. Rozłóż kawałki miętusa na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.
4. Następnie musisz położyć rybę na papierowej serwetce lub ręczniku - wtedy nadmiar oleju zniknie z ryby i nie będzie tak tłusty.

miętus jest gotowy! Można go podawać z dodatkiem świeżych warzyw, ziemniaków lub ryżu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Miętus gotowany - 92   kcal/100g
  • Miętus świeży - 80   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy