omlet z włoską mieszanką warzyw

Masz dość jajecznicy na śniadanie? Spróbuj przepysznego, jasnego omletu z warzywami! Kiedyś chciałem czegoś smacznego i niezwykłego na śniadanie, a w zamrażarce była tylko paczka mrożonych włoskich warzyw. Tak powstał nowy przepis na pyszne i satysfakcjonujące śniadanie,które bardzo podobało się wszystkim domowym!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 45 % 13 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Opłucz włoską mieszankę warzyw zimną wodą (bez rozmrażania) i osusz trochę na ręczniku papierowym, aby nadmiar wilgoci zniknął.
2. Wlej suszone warzywa na patelnię z gorącym olejem roślinnym i smaż przez kilka minut.
3. W międzyczasie ubij jajka kurze z mlekiem trzepaczką lub widelcem, dodaj sól, pieprz lub dowolne przyprawy.
4. Wlej ubite jajka na patelnię z warzywami i wymieszaj. Przykryj omlet pokrywką i gotuj na małym ogniu.
5. Po 5-7 minutach przebij omlet szpatułką w kilku miejscach. Pozwoli to omletowi szybciej się upiec i nie przypali się od dołu.
6. Kilka minut przed gotowaniem możesz posypać omlet startym serem lub posiekanymi ziołami.

taki omlet z mieszanką włoskich warzyw byłby świetnym śniadaniem dla całej rodziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Włoska mieszanka mrożona - 114   kcal/100g

Podobne przepisy