skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie takich naleśników jest niezwykle proste:
1. Ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie.
2. Następnie, nie przestając ubijać, Wprowadzamy części mleka i wcześniej przesianej mąki owsianej zmieszanej z mąką. Zagniatamy ciasto, upewniając się, że jest jednorodne i nie ma w nim grudek.
3. Dodaj ostatni składnik-olej roślinny, ponownie dokładnie zagniataj i zacznij piec naleśniki.
4. Dobrze rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym przed pierwszym naleśnikiem. Naleśniki pieczemy z obu stron na złoty kolor.
5. Podajemy do stołu z miodem lub ulubionym dżemem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mączno owsiane - 363 kcal/100g