naleśniki z mącznicy lekarskiej

lubisz naleśniki? Poznaj nowy zdrowy przepis! Moje gospodarstwo domowe nie może żyć bez naleśników i naleśników. I ciągle jestem w & quot;stanie poszukiwania & quot; nowych przepisów, ponieważ po pierwsze jedzenie tego samego jest nudne, a po drugie chcę, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dziś przedstawię wam niezwykły przepis na naleśniki owsiane. Naleśniki owsiane są smaczne i zdrowe, a w połączeniu z miodem są po prostu niezrównane!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 60 % 27 g
237 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotowanie takich naleśników jest niezwykle proste:

1. Ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie.
2. Następnie, nie przestając ubijać, Wprowadzamy części mleka i wcześniej przesianej mąki owsianej zmieszanej z mąką. Zagniatamy ciasto, upewniając się, że jest jednorodne i nie ma w nim grudek.
3. Dodaj ostatni składnik-olej roślinny, ponownie dokładnie zagniataj i zacznij piec naleśniki.
4. Dobrze rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym przed pierwszym naleśnikiem. Naleśniki pieczemy z obu stron na złoty kolor.
5. Podajemy do stołu z miodem lub ulubionym dżemem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mączno owsiane - 363   kcal/100g

Podobne przepisy