skład / składniki
metoda gotowania
jednym ze składników tego dania jest psyllium. A jeśli chodzi o proste, mąka z otrębów babki lekarskiej, która prawie 2/3 składa się z rozpuszczalnego błonnika. Ten produkt jest z powodzeniem stosowany w diecie bezglutenowej i przyda się również każdemu, kto dba o swoje zdrowie.
zaczynamy przygotowywać kotlety z psyllium od przygotowania soczewicy: wkładamy do rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, po czym spuść wodę.
następnie przystępujemy do przygotowania "mięsa mielonego" na kotlety. Aby to zrobić, przenieś ugotowaną i odcedzoną soczewicę do głębokiej miski i ubij blenderem zanurzeniowym. Dodaj pozostałe składniki do miski, z wyjątkiem oleju roślinnego i kontynuuj ubijanie. Masa powinna być plastyczna i dość gęsta. Jeśli twoje "mięso mielone" jest płynne, nie odcedziłeś dobrze soczewicy. Tę wadę można wyeliminować, dodając trochę więcej mąki lub umieszczając ją w lodówce na 15-20 minut.
teraz przejdź do smażenia kotletów:
1. Podgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą), wlej na nią niewielką ilość oleju roślinnego.
2. Tworzymy małe kotlety i natychmiast kładziemy je na rozgrzanej patelni.
3. Smażyć kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie chcesz smażyć wszystkich kotletów naraz, możesz przykryć miskę folią i przechowywać gotowe "mięso mielone" w lodówce przez 3-4 dni.
podawaj gotowe paszteciki psyllium na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub sałatką warzywną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g
- Psyllium - 42 kcal/100g