Chude paszteciki z psyllium

niesamowite danie wegetariańskie. Spróbuj i oceń, jak pyszne! To danie wegetariańskie, na które natknąłem się dawno temu w jednym z magazynów o modzie. Te kotlety są niezwykle smaczne i wykwintne. Ich skład jest bogaty w przydatne substancje, dlatego są również bardzo pożywne.
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 68 % 26 g
175 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jednym ze składników tego dania jest psyllium. A jeśli chodzi o proste, mąka z otrębów babki lekarskiej, która prawie 2/3 składa się z rozpuszczalnego błonnika. Ten produkt jest z powodzeniem stosowany w diecie bezglutenowej i przyda się również każdemu, kto dba o swoje zdrowie.

zaczynamy przygotowywać kotlety z psyllium od przygotowania soczewicy: wkładamy do rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, po czym spuść wodę.

następnie przystępujemy do przygotowania "mięsa mielonego" na kotlety. Aby to zrobić, przenieś ugotowaną i odcedzoną soczewicę do głębokiej miski i ubij blenderem zanurzeniowym. Dodaj pozostałe składniki do miski, z wyjątkiem oleju roślinnego i kontynuuj ubijanie. Masa powinna być plastyczna i dość gęsta. Jeśli twoje "mięso mielone" jest płynne, nie odcedziłeś dobrze soczewicy. Tę wadę można wyeliminować, dodając trochę więcej mąki lub umieszczając ją w lodówce na 15-20 minut.

teraz przejdź do smażenia kotletów:

1. Podgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą), wlej na nią niewielką ilość oleju roślinnego.
2. Tworzymy małe kotlety i natychmiast kładziemy je na rozgrzanej patelni.
3. Smażyć kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie chcesz smażyć wszystkich kotletów naraz, możesz przykryć miskę folią i przechowywać gotowe "mięso mielone" w lodówce przez 3-4 dni.

podawaj gotowe paszteciki psyllium na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub sałatką warzywną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy