mołdawskie placindy z twarogiem i cebulą na patelni

przepis na bardzo smaczną mołdawską placindę z twarogiem i ziołami. Twarogu można użyć dowolnego, ale N.
AnnaCooksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 61 % 22 g
169 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nadzienia: wymieszaj twaróg, drobno posiekaną cebulę, koperek, jajka, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić drożdże z 2 łyżeczkami.cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw drożdże z cukrem na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier z drożdżami, solą, mąką do wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kilka łyżek.l olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być elastyczne ani twarde, ani miękkie. Pozostaw ciasto do rozłożenia na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzieli się na 6 lub 7 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj trochę kulkę ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie na środku. Kilka st. l.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz krawędzie łożyska i uformuj w kierunku środka. Pozostaw na 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie rozwałkuj łożysko z nadzieniem. Jeśli z krawędzi wyjdzie trochę wypełnienia lub pojawią się dziury, nie jest to przerażające. Najważniejsze jest to, że twaróg nie jest mokry (z płynem). Twaróg powinien być suchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć placindy na średnim ogniu na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy