skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do nadzienia: wymieszaj twaróg, drobno posiekaną cebulę, koperek, jajka, sól.
Krok 2:
Zmielić drożdże z 2 łyżeczkami.cukier.
Krok 3:
Pozostaw drożdże z cukrem na 15 minut.
Krok 4:
Dodaj cukier z drożdżami, solą, mąką do wody.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 6:
Dodaj kilka łyżek.l olej roślinny.
Krok 7:
Ciasto powinno być elastyczne ani twarde, ani miękkie. Pozostaw ciasto do rozłożenia na 30 minut.
Krok 8:
Ciasto dzieli się na 6 lub 7 części.
Krok 9:
Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 10:
Rozwałkuj trochę kulkę ciasta.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie na środku. Kilka st. l.
Krok 12:
Połącz krawędzie łożyska i uformuj w kierunku środka. Pozostaw na 5 minut.
Krok 13:
Ostrożnie rozwałkuj łożysko z nadzieniem. Jeśli z krawędzi wyjdzie trochę wypełnienia lub pojawią się dziury, nie jest to przerażające. Najważniejsze jest to, że twaróg nie jest mokry (z płynem). Twaróg powinien być suchy.
Krok 14:
Smażyć placindy na średnim ogniu na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g