Sałatka z wątroby królika

Sałatka z wątroby królika i warzyw zachwyci smakiem i jasnymi kolorami! Chcę podzielić się z wami moją ulubioną ciepłą sałatką, która jest przygotowywana z najdelikatniejszej wątroby królika. Sałatka jest lekka i aromatyczna, a pyszny dressing nadaje jej specjalne nuty.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 20 % 6 g
208 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

etap pierwszy-przygotowanie sosu:

1. Wszystkie składniki potrzebne do opatrunku wkładamy do małego słoika z pokrywką i dobrze nim wstrząsamy, aż powstanie jednorodna ciecz.
2. Gotowy opatrunek, bez otwierania puszek, odstawiamy na bok.

etap drugi-przygotowanie wątroby:

1. Wątroba jest myta, suszona ręcznikami papierowymi i czyszczona. Kroimy go na duże kawałki i panierujemy w mące.
2. Rozgrzej olej roślinny na patelni i aromatyzuj go czosnkiem, dla którego goździki należy zmiażdżyć ostrzem noża i smażyć w rozgrzanym oleju, aż aromat się rozpuści.
3. Smaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Zajmie to około 6-9 minut. Na koniec dopraw wątrobę solą i pieprzem.

etap trzeci-przygotowanie warzyw:

1. Paprykę należy umyć, obrać i pokroić w półpierścienie.
2. Na patelni, na której smażono wątrobę, usmaż posiekaną paprykę.
3. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie pierścienie.
4. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.

etap czwarty-tankowanie i podawanie:

1. Warzywa wkładamy do głębokiej miski, napełniamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
2. Na dużym płaskim naczyniu kładziemy wątrobę, a obok niej, lekko przykrywając kawałki wątroby, układamy przyprawione warzywa.

podawaj sałatkę na stole w ciepłej formie, spożywaj w dobrym towarzystwie!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Wątroba królika - 120   kcal/100g

Podobne przepisy