skład / składniki
metoda gotowania
etap pierwszy-przygotowanie sosu:
1. Wszystkie składniki potrzebne do opatrunku wkładamy do małego słoika z pokrywką i dobrze nim wstrząsamy, aż powstanie jednorodna ciecz.
2. Gotowy opatrunek, bez otwierania puszek, odstawiamy na bok.
etap drugi-przygotowanie wątroby:
1. Wątroba jest myta, suszona ręcznikami papierowymi i czyszczona. Kroimy go na duże kawałki i panierujemy w mące.
2. Rozgrzej olej roślinny na patelni i aromatyzuj go czosnkiem, dla którego goździki należy zmiażdżyć ostrzem noża i smażyć w rozgrzanym oleju, aż aromat się rozpuści.
3. Smaż wątrobę na złoty kolor ze wszystkich stron. Zajmie to około 6-9 minut. Na koniec dopraw wątrobę solą i pieprzem.
etap trzeci-przygotowanie warzyw:
1. Paprykę należy umyć, obrać i pokroić w półpierścienie.
2. Na patelni, na której smażono wątrobę, usmaż posiekaną paprykę.
3. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie pierścienie.
4. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
etap czwarty-tankowanie i podawanie:
1. Warzywa wkładamy do głębokiej miski, napełniamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
2. Na dużym płaskim naczyniu kładziemy wątrobę, a obok niej, lekko przykrywając kawałki wątroby, układamy przyprawione warzywa.
podawaj sałatkę na stole w ciepłej formie, spożywaj w dobrym towarzystwie!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Wątroba królika - 120 kcal/100g