gorące kanapki z ziemniakami

Szybkie gorące kanapki dla miłośników ziemniaków! Przygotuj się szybko i zawsze możesz przyciągnąć dzieci do pomocy. Miłośnicy ziemniaków pokochają ich chrupiącą skórkę.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 78 % 40 g
233 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Rozcieńczyć skrobię w 2 łyżkach. l Woda (możesz użyć soku z tartych ziemniaków).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ziemniaki, marchewki na drobnej tarce, drobno posiekaj cebulę lub trzy na grubej tarce. Dodaj olej roślinny i rozcieńczoną skrobię. Wszystko mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bochenek lub inny chleb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż nadzienie po jednej stronie bochenka (chociaż jest to możliwe po obu stronach).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy smażyć kanapki na małym ogniu od strony nadzienia, aby miało czas na usmażenie na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć na drugą stronę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kanapki są gotowe, posyp szczypiorkiem na wierzchu. Smacznego!

lepiej podawać na gorąco. Jako samodzielne danie na przekąskę lub jako grzanki do dań głównych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy