skład / składniki
metoda gotowania
przepis na te naleśniki jest niezwykle prosty:
na początek weź wygodną głęboką miskę, w której będziesz wyrabiać ciasto. Wbij do niego jajka, dodaj sól, ubij wszystko widelcem lub trzepaczką. Aby uzyskać szybkość i większą pompę, jajka można ubić mikserem lub blenderem z dyszą "trzepaczka".
Psyllium (u mnie to niepełna łyżeczka) wymieszaj z dowolnym sproszkowanym słodzikiem lub cukrem. Zapobiegnie to powstawaniu grudek. Jeśli masz płyn sahzam, spróbuj natychmiast delikatnie wymieszać psyllium z mieszanką jajeczną. Tak czy inaczej, dodaj mieszankę psyllium z cukrem do jajek i wymieszaj.
wlej ciepłe mleko zmieszane z ciepłą wodą i wymieszaj powstałą masę. Powinien okazać się właśnie taki stan, aby wygodnie było smażyć na kuchence, zbierając ciasto łyżką lub chochlą.
masę można odstawić na chwilę, w tym czasie dobrze rozgrzać patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej na nim olej roślinny i smaż naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane. Odwróć je szpatułką.
z tych produktów uzyskuje się dziesięć standardowych cienkich naleśników.
naleśniki są pyszne same w sobie, ale jeśli masz ochotę urozmaicić, możesz dodać wanilię, cynamon - dla słodkiej opcji. Lub trochę papryki, cebuli / czosnku w proszku - na solone naleśniki.
podawaj naleśniki na zimno lub na gorąco, z nadzieniem lub bez.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Psyllium - 42 kcal/100g