naleśniki z psyllium

pyszne i apetyczne naleśniki dla osób na diecie! To pyszne danie! Główną cechą tych naleśników jest całkowity brak mąki w ich składzie. Okazują się delikatne i przewiewne, a co najważniejsze - świetnie nadają się do zdrowej diety. Rola mąki w tym daniu odgrywa psyllium. Jest to produkt otrzymywany z nasion babki lekarskiej. Zawiera wiele składników odżywczych i doskonale nadaje się do diety bezglutenowej.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 33 % 7 g
94 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

przepis na te naleśniki jest niezwykle prosty:

na początek weź wygodną głęboką miskę, w której będziesz wyrabiać ciasto. Wbij do niego jajka, dodaj sól, ubij wszystko widelcem lub trzepaczką. Aby uzyskać szybkość i większą pompę, jajka można ubić mikserem lub blenderem z dyszą "trzepaczka".

Psyllium (u mnie to niepełna łyżeczka) wymieszaj z dowolnym sproszkowanym słodzikiem lub cukrem. Zapobiegnie to powstawaniu grudek. Jeśli masz płyn sahzam, spróbuj natychmiast delikatnie wymieszać psyllium z mieszanką jajeczną. Tak czy inaczej, dodaj mieszankę psyllium z cukrem do jajek i wymieszaj.

wlej ciepłe mleko zmieszane z ciepłą wodą i wymieszaj powstałą masę. Powinien okazać się właśnie taki stan, aby wygodnie było smażyć na kuchence, zbierając ciasto łyżką lub chochlą.

masę można odstawić na chwilę, w tym czasie dobrze rozgrzać patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej na nim olej roślinny i smaż naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane. Odwróć je szpatułką.

z tych produktów uzyskuje się dziesięć standardowych cienkich naleśników.

naleśniki są pyszne same w sobie, ale jeśli masz ochotę urozmaicić, możesz dodać wanilię, cynamon - dla słodkiej opcji. Lub trochę papryki, cebuli / czosnku w proszku - na solone naleśniki.

podawaj naleśniki na zimno lub na gorąco, z nadzieniem lub bez.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy